Magneettinen esittelyteksti

Tässä luvussa opettelemme magneettisen esittelytekstin kirjoittamista.

Voidaan väittää, että nettideittiprofiilissa on kaksi erityisen tärkeää osaa: profiilikuva sekä esittelyteksti. Kumpikaan ei ole toista tärkeämpi, vaan molempia tarvitaan. Kuvamme ja esittelytekstimme perusteella toiset deittailijat päättävät siitä, ottavatko he meihin yhteyttä.

Vaikka nettideittiprofiilin voi tehdä ilman kuvaa ja/tai esittelytekstiä, suosittelemme vahvasti molempien lisäämistä omaan profiiliin. Syyt tähän avataan tarkemmin kurssin myöhemmässä osiossa.

Seuraavaksi listaamme muutamia asioita, jotka on tärkeää ottaa huomioon omaa esittelytekstiä kirjoittaessa. Huomaa, että esittelyteksteissä on pohjimmiltaan kyse makuasioista, joten absoluuttisen oikeita ja vääriä vastauksia tähän aiheeseen ei ole. On kuitenkin olemassa toimintatapoja, jotka ovat todennäköisemmin toimivampia kuin toiset. Juuri näitä toimintatapoja haluamme seuraavaksi esitellä.

Esittelytekstin tärkein tehtävä

Mikä on esittelytekstin tärkein tehtävä? Mitä täytyy pitää mielessä omaa esittelyään kirjoittaessa?

Esittelyn tärkein tehtävä on saada toiset deittailijat näkemään meidät sen verran kiinnostavina, että he lähettävät meille viestin. Jos taas olemme jo itse lähettäneet heille viestin, täytyy esittelytekstimme pystyä vakuuttamaan heidät siitä, että meille kannattaa vastata.

Sama lyhyemmin:

Esittelymme on oltava sellainen, että kanssamme halutaan olla tekemisissä.

Siihen, halutaanko kanssamme olla tekemisissä, vaikuttaa moni asia. Tärkein ja ensisijaisin asia on kuitenkin esittelymme sävy. Jos haluaa pelata varman päälle, kannattaa esittelytekstin olla sävyltään positiivinen, hyväntahtoinen ja energinen.

Tämä voi kuulostaa liian hiotulta ja mainosmaiselta, mutta tähän on hyvä syy. Tiedetään, että kielteisyyteen, pahantahtoisuuteen ja väsymykseen liittyvät mielikuvat laskevat ihmisten halukkuutta ottaa kontaktia toiseen henkilöön. Jos profiilimme sisältö vaikuttaa (edes vahingossa) kielteiseltä, pahantahtoiselta, aggressiiviselta, kriittiseltä, uupuneelta tai tylsältä, laskee se todennäköisyyttä, että saamme yhteydenottoja muilta deittailijoilta. Tutustutaan tähän ilmiöön vertailemalla keskenään kahta erilaista esittelytekstiä:

Esimerkki #1: Matti-Joonas

Moro! Kiva että eksyit profiiliini. Täällä tällainen tavallinen 39-vuotias putkimiesjannu etsii vierelleen omaa rakasta. Tykkään lapsista, koirista ja luonnossa liikkumisesta. Urheiluhullu en ole, mutta lenkkiseuraa olisi mukava löytää. En oikeen osaa tän syvällisempiä tähän raapustaa, mutta toivottavasti kiinnostuit :)!

Motto: Jos ei koita, niin ei voi voittaa. Laita viestiä, niin koitetaan josko tästä tulisi jotakin ;D!

Esimerkki #2: Ville-Matti

Oon ihan tavallinen 40v raksaukko. Hyviä juttuja: lapset, koirat ja lenkkeily. Huonoja juttuja: politiikot, pankit, aktivistit.  Älä ota yhteyttä, jos oot urheiluhullu, mutta kyllä mulle lenkkiseura kelpaa. En tiiä mitä muuta tähän kirjoittaa, en oo oikeen kynäniekka koskaan ollu.

Motto: Jos jokin voi mennä pieleen, se varmaan myöskin menee! Niin on mennyt tämä nettideittailukin tähän mennessä ;D.

Molemmat näistä esittelyteksteistä ovat varsin lyhyitä, mutta siltikin niissä on selkeä sävyero. Kumpikin esittely voi olla toimiva, mutta todennäköisyydet ovat sen puolella, että ensimmäinen teksti johtaa useampiin yhteydenottoihin kuin jälkimmäinen.

Siinä, kiinnostummeko toisesta ihmisestä, jota emme vielä tunne, on paljolti kyse mielikuvista. Mielikuvien tasolla myönteinen, toiveikas ja energinen tyyppi vie lähes aina voiton kriittisestä ja synkän oloisesta henkilöstä.

On tärkeää ymmärtää, että nettideittiprofiileissa pelataan todennäköisyyksillä. Emme voi koskaan tietää, millaisia ihmisiä profiiliimme eksyy. Siksi on tärkeää, että profiili tuntuu mukavalta mahdollisimman monien mielestä. Mitä useampi ihminen kokee profiilimme kiinnostavana, sitä useampia yhteydenottoja saamme.

Mistään rakettitieteestä ei ole kyse. Myönteinen sävy on parempi kuin kielteinen sävy. Hyväntahtoinen ja positiivinen profiili toimii todennäköisesti paremmin kuin vahvoja mielipiteitä ja negatiivisia ajatuksia sisältävä profiili.  Potentiaalisia kumppaneita ei kannata karkottaa liian varhaisessa vaiheessa sillä, että tekee itsestään vaikeasti lähestyttävän heti kättelyssä.

Seuraava sisältö:

Seuraavassa osiossa opimme, miksi esittelytekstin on tärkeää olla tavallinen ja samaistuttava.