Hyvä esittelyteksti on keveä ja hyväntuulinen
Esittelytekstissä ei kannata puhua traumoistaan ja epävarmuuksistaan
Onko deittiprofiilin esittelyteksti oikea paikka kertoa omista traumoistaan ja epävarmuuksistaan? Kysymys on tärkeä, sillä moni tekee juuri näin. Toisinaan tulee vastaan esimerkiksi seuraavan kaltaisia profiileja:
Jukka, 32 vuotta
Täällä tällainen aikoinaan koulukiusattu ja siksi vähän ujohko mies. Tykkään jutella henkeviä ja syvällisiä, olen aika herkkä ja siksi minulle on tärkeää, että kumppani tuntuu turvalliselta. Tykkään tutustua hitaasti ja rauhassa. Olen sosiaalisesti epävarma, toivottavasti se ei haittaa sinua.
Mona, 27 vuotta
Aiemmissa suhteissa mua on kohdeltu tosi paskasti, mutta uutta yritystä vain kehiin. En luota miehiin, enkä ihmisiin muutenkaan, koska kaikenlaista on tullut nähtyä. Mutta kyllä täällä kylmän ja paksun kuoren alla sykkii lämmin ja rakkautta kaipaava sydän. En väitä, että tulen olemaan helppo kumppani, mutta jos kohtelet minua hyvin, saat minusta elinikäisen ystävän.
Molemmat näistä esimerkeistä ovat hyvin rohkeita ja inhimillisiä esittelyjä. Nettideittailussa onnistumisen kannalta ne ovat kuitenkin riski. Ei ole poissuljettua, etteivätkö ne saisi yhteydenottoja, mutta yleisesti ottaen voidaan väittää, että ne säikäyttävät luotaan enemmän ihmisiä kuin vetävät puoleensa.
Jotta tätä ei ymmärrettäisi väärin, korostamme seuraavaa: Omista huolistaan ja traumoistaan kertominen on hyvin inhimillistä ja ihailtavaa. On hienoa, että näistä asioista puhutaan ääneen. Deittailussa onnistumisen kannalta se on kuitenkin riski.
Kyse on ajoituksesta ja tilannetajusta. Siinä, että kerromme kokemuksistamme, ei ole itsessään mitään vikaa. Päinvastoin, se voi jopa edesauttaa toiseen ihmiseen tutustumista, sillä inhimillisten kokemusten jakaminen auttaa tutkitustikin ihmisiä lähentymään toistensa kanssa.
Traumoistaan ja epävarmuuksistaan kertominen heti kättelyssä on kuitenkin yleensä haitaksi tutustumiselle. Niistä voi halutessaan kertoa, kun keskustelu on jo päässyt hyvin alkuun, mutta profiilin esittelyteksti on lähtökohtaisesti väärä paikka tällaisten asioiden kertomiseen. Syy tähän on seuraava:
Sosiaalinen tilannetaju on tärkeä parinvalintakriteeri. Hyvä tilannetaju viestii potentiaalisesta kumppanista hyviä asioita, heikko tilannetaju taas kielteisiä. Jos deittiprofiili antaa omistajastaan mielikuvan tilannetajuttomana henkilönä, vähentää se todennäköisyyttä, että muut deittailijat ottavat häneen yhteyttä.
Ongelma ei siten ole itse asiassa, eli omista epävarmuuksistaan ja traumoistaan kertomisessa. Ongelma on siinä, että niistä kerrotaan paikassa, jossa se ei ole yleensä tapana.
Emme ota tässä kantaa siihen, onko tämä oikein vai väärin. Täydellisessä maailmassa omista huolistaan ja murheistaan saisi toki kertoa juuri siellä, misssä itse haluaa. Emme kuitenkaan elä sellaisessa maailmassa. Tosielämässä sillä on merkitystä, missä paikoissa ja missä vaiheessa niistä kertoo.
Tämän vuoksi onkin tärkeää, että oma esittelyteksti pidetään kevyenä ja myönteisen sävyisenä. Paitsi että sellaisen lukemisesta jää mukavampi olo, viestii se samalla profiilin omistajan sosiaalisesta tilannetajusta, joka on tärkeä asia deittimarkkinoilla.
Seuraava sisältö:
Seuraavaksi perehdytään esittelytekstin sopivaan pituuteen.