Älä ylianalysoi keskustelun aloittamista
Aivan ensimmäiseksi haluamme sanoa, että keskustelun aloittamista ei kannata ylianalysoida. Kyse on hyvin yksinkertaisesta toimenpiteestä. Asiasta ei tarvitse tehdä sen vaikeampaa, kuin se onkaan.
Korostamme tätä siksi, että sekä elävässä elämässä, että nettideittimaailmassa, monet ihmiset jämähtävät pohtimaan ensimmäisiä sanojaan. Moni ei lopulta uskalla aloittaa keskustelua ollenkaan, sillä ei ole varma, osaako tehdä sen oikealla tavalla. Ajatellaan, että on olemassa täydellisen oikeita avausrepliikkejä, jotka varmistavat, että aloitukseemme vastataan.
Oikeasti pomminvarmoja repliikkejä ei ole. On parempi aloittaa keskustelu millä tahansa tavalla kuin olla aloittamatta sitä ollenkaan.
Toisaalta nämä huolet ovat toki täysin ymmärrettäviä. Netissä törmää jatkuvasti nettideittailijoiden kertomuksiin siitä, kuinka heitä ärsyttää ja kyllästyttää se, että heidän kanssaan yritetään aloittaa keskustelu kerta toisensa jälkeen samalla tavalla. Esimerkiksi seuraavat aloitukset saavat osakseen paljon kritiikkiä:
- ”Moi, mitä kuuluu?”
- ”Moi, mitäs sinä?”
- ”Moi, mitäs sulle tänään?”
Ja ymmärtäähän tämän. Kun saman keskustelunaloituksen kuulee kymmeniä ja kymmeniä kertoja, alkaa se varmasti tuntumaan puuduttavalta. Samaan hengenvetoon kuitenkin toteamme, että ongelma ei ole keskustelun aloituksessa itsessään, vaan siitä, että se on kulunut puhki vain ja ainoastaan nettideittiympäristössä.
Elävässä elämässä ”moi, mitä kuuluu” olisi aivan toimiva avausrepliikki. Tylsäksi ja puuduttavaksi se on muuttunut nettideittailun kontekstissa, sillä lähes jokainen deittailija käyttää sitä.
Onneksi kyseisestä repliikistä voi tehdä helposti mielenkiintoisemman! Sitä käsittelemme myöhemmässä vaiheessa tätä lukua.
Toistaiseksi tyydymme kuitenkin vain korostamaan, että avausrepliikkiä ei kannata liikaa pohtia. Sanavalinnat eivät ole niin tärkeitä, kuin moni tuntuu kuvittelevan.
Seuraava sisältö:
Ylianalysoinnin välttämisessä auttaa se, että ymmärtää, mikä on ensimmäisen viestin tärkein tavoite.