Kuinka tehdä ”Moi mitä kuuluu” -avauksesta paremmin toimivan?
On ymmärrettävää, että ”moi, mitä kuuluu?” -avaus tuntuu monien mielestä tylsältä ja rasittavalta. On tylsää, että keskustelu alkaa aina samalla tavalla!
Samalla on ymmärrettävää, että kyseistä repliikkiä käytetään. Se on helppo avausrepliikki ja sitä käytetään juurikin siksi, että monimutkaisempien avausrepliikkien keksiminen on raskasta ja vaikeaa.
Tästä avauksesta voi tehdä toimivamman seuraavalla keinolla. Sen sijaan, että ainoastaan kysyisi toisen osapuolen kuulumisia, niin kannattaa lisätä kysymyksensä oheen myös omat kuulumisensa. Esimerkiksi tällä tavoin:
Esimerkki #1
Moikka, mitäs sulle kuuluu? Itse juuri lopettelen töitä tältä päivältä ja ajattelin tästä lähteä lenkille ja sitten kavereita moikkaamaan. Ollaan valmistelemassa laskettelureissua Itävaltaan, eli luvassa reissun suunnittelua. Mut kerro ihmeessä omista kuulumisistasi, mikäli sopiva hetki tulee :)!
Esimerkki #2
Moi, mitäpäs sinulle tähän iltaan? Itse tulin juuri treeneistä ja seuraavaksi vuorossa varmaankin laiskottelua ja rentoutumista (ja hyvän jäätelön syömistä ;D!). Juttuseura kelpaisi, eli laita ihmeessä viestiä jos yhtään nappaa :)!
Mikä tekee näistä avauksista toimivia?
Kaksi asiaa.
Ensinnäkin ne eivät vieritä vastuuta keskustelun varsinaisesta aloittamisesta vain toisen osapuolen harteille. On paljon helpompaa kysyä toisen kuulumisia kuin vastata kyseiseen kysymykseen. Vastaaja joutuu siis näkemään enemmän vaivaa kuin kysyjä.
Pelkkään ”Mitä kuuluu” -kysymykseen vastaaminen on muutenkin outoa. On outoa kertoa kuulumisistaan toiselle ihmiselle, ennen kuin itse edes tietää hänestä yhtään mitään! Kyseessä on outo sosiaalinen tilanne ja siksi pelkkä ”moi mitä kuuluu?” -avaus ärsyttää monia.
Siksi on tärkeää, että kuulumisten kyselijä kertoo samaan hengenvetoon myös omista kuulumisistaan. Näin hän tasapainottaa keskustelutilannetta ja tekee kuulumisten kertomisesta helpompaa myös vastaajalle. Näin hänelle myös vastataan todennäköisemmin.
Toiseksi. Kertomalla omista kuulumisistaan, keskustelun aloittaja tarjoilee puheenaiheita, joihin toinen osapuoli voi tarttua. Tämä helpottaa keskustelun jatkamista ja tekee vastauksen saamisesta todennäköisempää.
Esimerkki #1
Moikka, mitäs sulle kuuluu? Itse tässä juuri lopettelen töitä tältä päivältä ja ajattelin tästä lähteä lenkille ja sitten kavereita moikkaamaan. Ollaan valmistelemassa laskettelureissua Itävaltaan, eli luvassa sen suunnittelua. Mut kerro ihmeessä omista kuulumisistas, mikäli sopiva hetki tulee :)!
Tässä keskustelun aloittaja mainitsee usean aiheen: työnsä, lenkillä käymisen, kavereiden moikkaamisen, laskettelun ja reissaamisen. Jos toinen osapuoli ei halua tai jaksa kertoa omista kuulumisistaan, voi hän kuitenkin jatkaa keskustelua yhdestä mainituista aiheista. Hän voi esimerkiksi kysyä siitä, missä ammatissa aloittaja työskentelee, kuinka pitkän lenkin tämä aikoo tehdä tai tiedustella lisää tämän tulevasta laskettelureissusta.
Esimerkki #2
Moi, mitäpäs sinulle tähän iltaan? Itse tulin juuri treeneistä ja seuraavaksi vuorossa varmaankin laiskottelua ja rentoutumista (ja hyvän jäätelön syömistä ;D!). Juttuseura tosiaan kelpaa, eli laita viestiä jos yhtään nappaa :)!
Tässä keskustelun aloittaja mainitsee seuraavat aiheet: treenaamisen, rentoutumisen ja jäätelön. Toinen osapuoli voi helposti jatkaa keskustelua mistä tahansa näistä aiheista. Hän voi kysyä esimerkiksi siitä, millaisista treeneistä aloittaja on tulossa, millä tavoin hän aikoo rentoutua tai mitä jäätelöä tämä on ostanut.
Keskeinen pointti on seuraava: Mitä helpommaksi teemme keskustelun jatkamisen toiselle osapuolelle, sitä todennäköisemmin tämä vastaa meille.
Seuraava sisältö:
Kuinka reagoida, kun toinen deittailija on lähestynyt meitä viestillä? Kuinka vastata siten, että keskustelu jatkuisi hyvässä hengessä?