Keskustelun syventäminen

Muista monisanaisuus koko keskustelun ajan!

Tarpeeksi pitkät ja monisanaiset repliikit ovat tärkeitä koko keskustelun ajan, eivät ainoastaan sen alussa. Moni nettideittailija toimii tahattomasti tavalla, joka johtaa keskustelujen lopahtamiseen. Keskustelu saattaa näyttää esimerkiksi tältä:

Mirjami:

Moikka! Mitäs sulle kuuluu tänään?

Markku:

Ihan hyvää. Itsellesi?

Mirjami:

Oikein hyvää kiitos! Juuri tulin töistä kotiin, ihanaa että pääsee vihdoin levähtämään! Illempana jatkan tosin vielä harrastusten pariin. Harrastatko itse mitään?

Markku:

Enpä oikeestaan.

Mirjami:

Okei, mut eihän sitä aina tarvitsekaan. Entä saako kysyä, mitäs kaikkea oot elämän aikana harrastanut? :)

Markku:

Kaikenlaista. Futista nuorena. Lenkkeilyä.

Mirjami:

Tykkäsitkö?

Markku:

Juu ihan okei.

Mirjami:

Saako udella, millä tasolla pelasit futista?

Markku:

Ihan paikallistasol vaa.

Mirjami:

Okei, mukavaa. Mitäs ajattelit vielä tänään?

Markku:

Varmaan telkkarii kattoo.

Tämä keskustelu ei ole huono, mutta siinä on yksi merkittävä ongelma. Vain toinen keskustelijoista näkee aktiivisesti vaivaa pitääkseen keskustelun mielenkiintoisena ja aktiivisena. Toinen osapuoli taas vastailee lyhytsanaisesti, eikä tuo keskusteluun mitään lisää. Kaikki vaivannäkö jää Mirjamin harteille. On todennäköistä, että jos keskustelu jatkuu näin, Markku jää pian ilman keskusteluseuraa.

On tärkeää, että molemmat osapuolet näkevät vaivaa keskustelun ylläpitämiseen, sillä muutoin se lopahtaa, eikä tutustuminen etene. Näin meitä odottaa jälleen yksi nettideittipettymys. Huonot ja tylsät keskustelut ovat ylivoimaisesti yleisin aihe, josta nettideittailijat antavat palautetta.

On tärkeää, että keskustelun taakka jakautuu reilusti molempien osapuolten kesken. Molempien kannattaa osallistua keskusteluun aktiivisesti.

Lisäksi on tärkeää osoittaa kiinnostusta toista osapuolta kohtaan. Ei pidä vain antaa vastauksia kysyttyihin kysymyksiin, vaan esittää aktiivisesti myös vastakysymyksiä. Vertaa alkuperäistä keskustelua seuraavaan esimerkkiin ja huomioi, kuinka paljon kiinnostavampi se on.

Mirjami:

Moikka! Mitäs sulle kuuluu tänään?

Markku:

Ihan hyvää. Juuri sain hoidettua tärkeimmät hommat alta pois niin voi keskittyä tähän chättäilyyn :D! Mitäs itsellesi kuuluu?

Mirjami:

Oikein hyvää kiitos! Juuri tulin töistä kotiin, ihanaa että pääsee vihdoin levähtämään! Illempana jatkan tosin vielä harrastusten pariin. Mitäs hommia hoidit? Entä harrastatko itse mitään?

Markku:

Enpä oikeestaan nyt harrasta, mutta oon kyllä pohtinyt, että voisi taas pitkästä aikaa kokeilla jotakin. Ehkä jotain ihan yllättävääkin! Jousiampuminen? Videobloggaaminen? Kuviokellunta? Maailmassa on niin paljon kaikkea jännää mitä voisi tehdä!

Mirjami:

Joo niin totta, mullekin iskee aina ihan runsaudenpula, niin monia asioita tekisi mieli kokeilla! Entä mitäs kaikkea oot aiemmin harrastanut, kun sanoit tossa että pitkästä aikaa voisit kokeilla jotain uutta?

Markku:

Kaikenlaista tullut kokeiltua. Mut erityisesti futista nuorena. Ja nyt vanhemmiten lähinnä ihan vaan lenkkeilyä täällä lähimaastossa. Tykkään että pääsee edes pari kertaa viikossa tonne metsään vähän rauhoittuu. Kiva että sen voi yhdistää pieneen hyötyliikuntaan x). Ootkos sä lenkkeilijätyyppiä vai mitäs harrastusta meinasit tossa alussa?

Mirjami:

Tykkäsitkö tosta futiksesta silloin nuorena? Ja haha kyllähän mä joskus lenkkeilen ja tykkään käydä kyllä kävelyllä, mutta nyt viime vuosina mulla on ollut ehkä vähän tällainen outokin kulttuuriharrastus… Käyn sellaisessa kirjalukupiirissä, jossa on aina joku kirja, jonka kaikki lukee ja siitä sitten yhdessä jutellaan siellä. Vähän outo harrastus ehkä, mut oon tykännyt yllättävän paljon :D

Markku:

Juu olihan se futis ihan okei. Mutta ei tosiaan mikään ihan mulle luotu laji ollut. Jossain vaiheessa olisi pitänyt alkaa sitoutua enemmän ja alkaa panostamaan enemmän treeneihin ja silloin tajusin että on varmaankin sopiva hetki lopettaa.

Markku:

Ja siis just hauska toi kirjapiirijuttu, oonkin aina miettiny, että millaiset ihmiset käy lukupiireissä, mut nyt sekin selvisi ;D! Mitäs kaikkea muuta sä teet ton lukupiirihomman lisäksi?

Paljon parempi! Laadukas keskustelu rakentuu vain muutaman keskeisen periaatteen ympärille. Esimerkkimme Markku teki vain kaksi pientä muutosta keskustelutyyliinsä:

  1. Hän alkoi antamaan pidempiä ja monisanaisempia vastauksia
  2. Hän alkoi esittämään vastakysymyksiä

Näiden kahden muutoksen seurauksena koko keskustelu muuttui paljon kiinnostavammaksi ja antoisammaksi molemmille osapuolille.

Seuraava sisältö:

Seuraavaksi opimme yleisimmistä virheistä, joita deittailijoilla on tapana tehdä keskustelujen alkupuolella.