Yleisimmät keskustelun alussa tapahtuvat virheet

Seuraavaksi käymme lyhyesti läpi yleisiä keskustelujen alussa tapahtuvia virheitä. Korostamme, että tässäkin on osittain kyse makuasioista. Seuraavat esimerkit ovat joka tapauksessa niitä, joista kuulemme deittailijoiden toistuvasti ärsyyntyvän.

Virhe #1: Liian geneerinen aloitus (esimerkiksi pelkkä ”mitä kuuluu?”)

Tätä käsiteltiin jo edellisissä luvuissa. Moni nettideittailija on läpeensä kyllästynyt vastaamaan mitä kuuluu -kysymykseen. Itse kysymyksessä ei ole vikaa, vaan ongelma on siinä, että se ei kerro mitään keskustelun aloittajasta. Useimmat ihmiset taas haluavat tietää edes jotakin henkilöstä, joka ehdottaa heille keskustelua.

Näin vältät virheen: Sen lisäksi, että kysyt ”Mitä kuuluu” -kysymyksen, kerro lyhyesti myös siitä, mitä itsellesi kuuluu. Tämä nostaa todennäköisyyttä, että saat toiselta osapuolelta vastauksen aloitukseesi. Esimerkiksi:

”Moikka, mitäs sulle kuuluu? Itse tässä juuri lopettelen töitä tältä päivältä ja ajattelin tästä lähteä lenkille ja sitten kavereita moikkaamaan. Ollaan valmistelemassa laskettelureissua Itävaltaan, eli luvassa sen suunnittelua. Mut kerro ihmeessä omista kuulumisistas, mikäli sopiva hetki tulee :)!”

Virhe #2: Liian lyhyet ja informaatioköyhät repliikit

Tätäkin käsiteltiin edellisissä osioissa. Keskustelua on vaikeaa ylläpitää, jos toinen osapuoli vastailee kaikkeen vain parilla sanalla.

Näin vältät virheen: Kannattaa panostaa omien repliikkiensä pituuteen. Mitä useampia aiheita omassa repliikissäsi mainitset, sitä helpompaa toisen osapuolen on jatkaa keskustelua kanssasi. Vertaa seuraavia esimerkkejä:

  1. ”Mulle kuuluu ihan hyvää”
  2. ”Mulle kuuluu ihan hyvää. Odottelen juuri, että Sotkasta tuovat mulle uuden sohvan. Tilasin, kun edellinen alkoi olemaan jo niin kuluneen oloinen, että itseäkin hävetti istua siinä :D! Ja sen jälkeen varmaan katselen elokuvaa Netflixistä.”

Virhe #3: Toisen osapuolen haastaminen liian varhaisessa vaiheessa

Jotkut pyrkivät erottautumaan muista nettideittailijoista panostamalla avausrepliikkiinsä ja yrittävät tehdä siitä joko humoristisen tai muutoin mielenkiintoisen. Toisinaan tämä johtaa kuitenkin siihen, että avauksesta tulee ärsyttävä. Esimerkiksi:

  1. ”Selitä mulle, mitä teet työksesi, mutta tee se huonosti, jotta se olisi hauskaa!”
  2. ”Kerro mulle, jos me oltaisiin juuri nyt menossa treffeille, minne veisit minut ;D?”
  3. ”Moi, kerroppa mulle, mikä on sulle miehessä kaikkein tärkeintä?”

Nämä ja vastaavat tavat ovat usein sinänsä erottuvia ja hauskojakin tapoja aloittaa keskustelu. Samalla ne kuitenkin saattavat tuntua toisesta osapuolesta ärsyttäviltä ja jopa vihamielisiltä. Syy tähän on seuraava:

Kaikki esimerkeistä haastavat toista osapuolta jollakin tavalla. Ensimmäinen haastaa kertomaan ammatistaan, toinen haastaa kertomaan siitä, mihin veisi aloittajan deiteille ja kolmas haastaa kertomaan siitä, mitä toinen pitää miehessä tärkeimpänä.

Osalle ihmisistä nämä eivät olisi mikään ongelma, mutta monelle ovat. Moni ei pidä siitä, että täysin tuntematon ihminen tulee haastamaan heitä millään tavalla, edes huumorin varjolla. Lisäksi haastaminen voi luoda keskusteluun ikävän dynamiikan. Toinen osapuoli joutuu ikään kuin vastaamaan haasteeseen ja todistelemaan itseään. Keskustelutilanteesta tuleekin ahdistavaa suoriutumista.

Ensimmäisessä esimerkissä vastaaja joutuu pinnistelemään, kertoakseen hauskalla tavalla omista töistään. Toisessa esimerkissä vastaaja voi huolestua siitä, että ei keksi tarpeeksi kiinnostavaa deittipaikkaa ja leimautuu siksi tylsäksi ja mielikuvituksettomaksi. Kolmannessa esimerkissä vastaaja joutuu ottamaan riskin, että arvostaa miehissä aloittajan mielestä vääriä asioita.

Tällaisista syistä kaikenlainen toisen osapuolen haastaminen kannattaakin jättää paljon myöhemmäksi. Tutustumisen alku ei yleensä ole hedelmällinen hetki lähteä haastamaan toista osapuolta.

Virhe #4: Epäonnistumisen olettaminen ja katkera tilitys aiemmista kokemuksistaan

Nettideittailu on toisinaan rajua puuhaa ja moni katkeroituu siihen liittyvistä pettymyksistä ja muiden deittailijoiden ikävästä käytöksestä. Joskus tämä alkaa näkymään ja kuulumaan tavasta, jolla he aloittavat keskusteluja. Esimerkiksi:

  1. ”Moi. Tästäkään keskustelusta ei varmaan tuu mitään, mut kysynpä kuitenkin. Mitä kuuluu?”
  2. ”Moi. Kaikki miehet tuntuu olevan täällä ihan sikoja, mutta toivottavasti sä olet erilainen. Mitä sulle kuuluu?”
  3. ”Moi. Useimmat naiset tällä saitilla on pinnallisia ja typeriä, mut sä vaikutat tosi hyväntahtoiselta ja mukavalta, kiinnostaisiko sua keskustelu kanssani?”

Katkeruus ja vihaisuus ovat asioita, jotka harvoin kaunistavat ihmistä. Useimmissa tapauksissa ne pikemminkin karkoittavat luotaan. Katkerasti käyttäytyvä ihminen saattaa antaa itsestään raskaan ja vihamielisen vaikutelman, mikä vähentää todennäköisyyttä, että hänen kanssaan halutaan jatkaa keskustelua.

Virhe #5: Itsensä korostaminen (varsinkaan muiden kustannuksella)

Kokemustemme ja saamiemme palautteiden perusteella tämä on erityisesti miespuolisilla henkilöillä esiintyvä virhe. Jotkut miehet pyrkivät erottautumaan kilpailijoistaan sillä, että nostavat itseään muiden kustannuksella. Esimerkiksi:

  1. ”Moi. Tiedän, että moni mies tällä saitilla lähettelee naisille tosi ikäviä juttuja, mutta he ovat ihan kusipäitä. Mä olen kunnollinen, itsevarma ja naisia aina hyvin kohteleva mies. Laita viestiä, jos kiinnostaa keskustella kanssani :)!”
  2. ”Moi, täällä olis tällainen naista kunnioittava ja arvostava, syvällinen ja romanttinen aikuinen mies, eikä mikään keskenkasvuinen poika. Kiinnostaisiko tutustua?”
  3. ”Tervehdys. Tässä tällainen hyvin toimeentuleva ja menestynyt mies. Vien ravintolaan, ostan koruja, enkä petä. Jos kunnon mies kiinnostaa, niin laita ihmeessä viestiä ;D”

Nämä ovat sinänsä vakuuttavia lähestymisiä. Se, että mies kertoo näinkin suoraan omista vahvuuksistaan ei ole tässä varsinainen ongelma. Itsevarmuus on usein viehättävää.

Näistä aloituksista epäviehättäviä ja jopa inhottavia tekee se, että itseään nostetaan muiden kustannuksella. Sekä miesten, että naisten näkökulmasta viehättävä ihminen on yleensä se, joka keskittyy vain ja ainoastaan omaan suoritukseensa ja hoitaa sen kunnialla. Kunnioitusta herättää ihminen, joka ei hauku eikä väheksy muita, eikä aseta itseään muiden yläpuolelle.

Nämä esimerkit antavat vaikutelman siitä, että ihminen yrittää aivan liikaa. Se taas ei ole viehättävä, vaan pikemminkin epävarmuutta viestittävä mielikuva. Jos olet oikeasti niin hemmetin erinomainen tyyppi, se nousee esiin kyllä tutustumisen myötä. Se, että omaa erinomaisuuttaan joutuu erikseen korostamaan, antaa vähintäänkin oudon vaikutelman.

Hyvä uutinen on se, että kaikki mainituista virheistä ovat helposti vältettävissä. Vaikka osittain kyse on vain makuasioista ja vaikka säännöt on tehty rikottaviksi, kannattaa näissä asioissa pelata yleensä varman päälle. Tässä luvussa mainittujen strategioiden valitseminen ei todennäköisesti tuo erityistä hyötyä, mutta saattaa ennemminkin aiheuttaa selvää haittaa! Siksi suosittelemme niiden välttämistä.

Seuraava sisältö:

Moni lupaavasti alkanut tutustuminen lopahtaa siihen, että netissä käytävä keskustelu muuttuu nopeasti kuolettavan tylsäksi. Kuinka välttää tämä yleinen ongelma?