Vastavuoroisuuden periaate: Kiinnostus luo kiinnostusta

Vielä yksi tutustumisen kannalta tärkeä sosiaalipsykologinen ilmiö on vastavuoroisuuden periaate kiinnostuksen osoittamisessa. Tutkimukset ovat osoittaneet, että avoin kiinnostus toista ihmistä kohtaan nostaa todennäköisyyttä siihen, että myös toinen osapuoli kiinnostuu meistä. Kiinnostuksen osoittaminen kannattaa.

Läheskään kaikki eivät kuitenkaan hyödynnä tätä periaatetta. Sen sijaan moni ihminen pelaa tutustumistilanteissa eräänlaista peliä. Omaa kiinnostusta ei haluta myöntää ennen aikojaan. Syyt tähän ovat moninaisia:

Ehkä ei haluta vaikuttaa liian helpoilta. Ehkä taas ei haluta, että toinen osapuoli alkaisi toivoa meiltä liikoja ennenaikaisesti. Joka tapauksessa pihtaamme kiinnostuksenosoituksiamme.

Joskus tämä voi olla tietenkin perusteltua. Ei kuitenkaan aina. Emme tarkoita, että pitäisi olla osoittamassa heti vahvaa romanttista kiinnostusta uutta tuttavuutta kohtaan. Emme tarkoita, että tutustumista pitäisi kiirehtiä. Tarkoitamme kiinnostuksen osoittamisella pienempiä ja arkisempia asioita:

Sitä, että on avoimesti kiinnostunut tutustumaan toiseen osapuoleen edes sen verran, kuin se tuntuu itsestämme hyvältä. Sitä, että on kiinnostunut oppimaan toisesta ihmisestä uusia asioita. Sitä, että on kiinnostunut selvittämään, millaisen ihmisen kanssa juttelemme. Sitä, että ei lopeta tutustumista heti, kun se ei tunnu etenevän juuri sillä tavalla kuin odotimme tai toivoimme.

Nämä ovat pieniä asioita, mutta niillä voi olla suuri vaikutus. Jokainen uusi tuttavuus voi olla tuleva elämänkumppanimme, eikä tutustumisen suhteen kannata siksi luovuttaa liian helposti.

Mitä tämä tarkoittaa käytännössä?

Esimerkiksi seuraavia asioita:

  1. Pidä keskustelua yllä. Jos keskustelu jostain syystä lopahtaa, yritä jatkaa sitä. Jos toinen ei ole tarpeeksi aktiivinen, ota sinä vetovastuu keskustelusta. Varmista, että tutustuminen ei lopahda ainakaan omaan epäaktiivisuuteesi.
  2. Edistä tutustumista kyselemällä aktiivisesti kysymyksiä. Kysymykset ovat tutustumisen polttoainetta. Mitä enemmän kyselet toiselta ihmiseltä, sitä enemmän keskustelua saatte aikaiseksi ja sitä paremmin opit tuntemaan toista ihmistä.
  3. Kerro aktiivisesti myös itsestäsi. Moni ihminen ei osaa itse esittää aktiivisesti kysymyksiä toiselle osapuolelle, eikä edes ylläpitää keskustelua. Helpota sinuun tutustumista ja kerro monipuolisesti siitä, millainen ihminen olet. Näin autat toista osapuolta päättämään, haluaako hän mahdollisesti lähteä kanssasi treffeille!

Seuraava sisältö:

Moni nettideittailija kokee tärkeäksi ilmaista omia mielipiteitään ja tuoda omia tunteitaan esille tutustumisen jokaisessa vaiheessa. Tämä tarve on inhimillinen, mutta tutustumisen kannalta usein haitallinen. On tärkeää opetella tunnistamaan tilanteet, joihin tunteiden ja mielipiteiden ilmaiseminen sopii ja mihin taas ei.