Vie keskustelua aktiivisesti kohti uusia puheenaiheita (älä ylianalysoi!)

Tutustuminen toiseen ihmiseen tapahtuu erilaisista aiheista keskustelemalla. Pyrimme selvittämään, mitä mieltä uusi ihminen on mistäkin asiasta. Moni kuitenkin jämähtää keskustelemaan vain ensimmäisestä asiasta, joka sattuu tulemaan mieleen. Yleensä se on ”mitä kuuluu?”. Kun päivän kuulumiset on vaihdettu, keskustelu lopahtaa siihen.

Siksi on tärkeää osata viedä keskustelu aina vain uusiin aiheisiin, jotta keskustelu sekä tutustuminen pääsevät jatkumaan.

Keskustelun vieminen uusiin aiheisiin on monille kuitenkin vaikeaa. Kun yksi aihe on kaluttu loppuun, keskusteluilla on tapana lopahtaa. Osapuolet eivät oikein tiedä, mistä jutella seuraavaksi. Molemmat saattavat toivoa, että toinen keksisi ehdottaa uutta aihetta. Jos kumpikaan ei sitä tee, saattaa keskustelu lopahtaa täysin. Näin loppuu myös moni lupaavasti alkanut tutustuminen. Aivan turhaan!

Uusien puheenaiheiden ehdottamisen ei tarvitse olla monimutkaista. Ei ole olemassa mitään monimutkaisia sääntöjä, jotka sanelisivat sen, mistä voi keskustella seuraavaksi. Ei kannata ajautua analyysi-paralyysiin!

Jos edellinen puheenaihe on kaluttu loppuun, on aika ehdottaa seuraavaa aihetta. Lähtökohtaisesti mikä tahansa aihe, joka ei ole suoraan asiaton, loukkaava, liian poliittinen tai liian seksuaalinen, sopii keskustelunaiheeksi.

Tässä lyhyt lista aiheista, joista voit aloittaa keskustelun. Voit esimerkiksi tiedostella, mitä mieltä toinen ihminen on kyseisestä aiheesta tai kuinka kyseinen aihe näkyy hänen elämässään:

 1. Harrastukset
 2. Kiinnostuksenkohteet
 3. Urheilu
 4. Elokuvat
 5. Musiikki
 6. Kirjat
 7. Keikat
 8. Tapahtumat
 9. Tietokone- ja konsolipelit
 10. Eläimet
 11. Perhe
 12. Koti
 13. Sisustaminen
 14. Ruoka ja juoma
 15. Matkailu
 16. Tiede
 17. Teknologia
 18. Työt, entiset ja nykyiset
 19. Urahaaveet
 20. Koulu, entiset ja nykyiset
 21. Määrittävät elämänkokemukset
 22. Lapsuudenmuistot
 23. Haaveet ja unelmat
 24. Tavoitteet
 25. Ystävät
 26. Lapset

Nämä ovat vain esimerkkejä. Yritämme sanoa, että lähes mistä tahansa aiheesta voi lähteä keskustelemaan. Tutustumisen tarkoitus on jutella hyvinkin erilaisista ja monipuolisista aiheista, sillä siten tutustumme uuteen ihmiseen syvällisimmin ja monipuolisimmin. Ei kannata puhua vain yhdestä aiheesta, vaan mahdollisimman monesta.

Ei kannata ylianalysoida myöskään sitä, kuinka keskustelun veisi näihin aiheisiin. Moni ajattelee, että keskustelun pitäisi siirtyä aina ”sulavasti” aiheesta toiseen. Ei tarvitse. Riittää, että uskaltaa aloittaa keskusteluja uudesta aiheesta ilman sen kummempaa alustusta. Esimerkiksi näin:

 • ”Mitä mieltä oot muuten lemmikkieläimistä? Onko sulla ollut koskaan lemmikkejä?”
 • ”Millaisia tavoitteita sulla muuten on elämässä? Tai millaisista asioista haaveilet?”
 • ”Ootkos muuten käynyt keikoilla tai konserteissa viimeaikoina? Tai onko mieleesi jäänyt jotakin erityisen hyvää keikkaa, jolla oot joskus ollut?”
 • ”Onkos muuten tullut nähtyä mitään hyviä leffoja viimeaikoina? Mietin juuri, että mitä kattoisi tänään illalla. Tuleeko mitään suosituksia mieleen? :)”
 • ”Seuraatko muuten telkkarista mitään urheilua? Itse oon jääkiekkomiehiä.”

On täysin hyväksyttävää ja kannattavaa aloittaa keskustelu täysin uudesta aiheesta ilman minkäänlaista alustusta. Molemmat osapuolet ymmärtävät, että tässähän ollaan vain tutustumassa. Kyse ei ole mistään pikkutarkasta sosiaalisesta tilanteesta, jossa on pakko seurata jonkinlaisia kirjoittamattomia sääntöjä. Kyse on ihan vain mukavasta ja kevyestä rupattelusta. Asiaa ei kannata ylianalysoida. Valitse jokin edes etäisesti kiinnostavalta tuntuva aihe ja anna palaa!

Seuraava sisältö:

Nettideittailun lopputavoite on oikean elämän treffien puolelle siirtyminen. Moni kokee kuitenkin hankalaksi valita oikea hetki treffikutsun ehdottamiseksi. Milloin on soveliasta ehdottaa netistä oikean elämän puolelle siirtymistä?