Vaikeneminen on hopeaa, puhuminen kultaa

Yleisin ”ongelma”, josta kuulemme palautetta, on se, että treffikumppani paljastuu ensimmäisen tapaamisen aikana hiljaiseksi ja vähäpuheiseksi. Netissä viestittely on saattanut olla sujuvaa, mutta kasvokkain keskustelu ei tahdo oikein luonnistua. Puhe koostuu lyhyistä vastauksista ja epämääräisestä murahtelusta. Treffeistä tulee outo ja yksipuolinen kokemus, kun vain toinen osapuolista huolehtii keskustelun jatkamisesta.

Syyt tällaiseen tilanteeseen ovat yleensä täysin inhimillisiä ja ymmärrettäviä. Ehkä toista osapuolta jännittää. Ehkä hän ei vain ole kovin kokenut keskustelija. Ehkä hän on oikeastikin* hyvin hiljainen henkilö. Missään näissä ei ole itsessään vikaa.

(Onneksi hiljaisillekin henkilöille löytyy ottajansa. Ei pidä ajatella, että jokaisen on pakko muuttua puheliaaksi ihmiseksi!)

Puhumattomuudessa kyse voi olla myös tilanteen outoudesta. Voi tuntua oudolta tavata toisensa elävässä elämässä, jos on ensin keskustellut pitkiä aikoja vain netissä. Tällöin on luonnollista, että keskustelun käynnistymiseen kuluu hieman aikaa.

Yleensä puheliaisuus ja kyky ylläpitää aktiivista keskustelua on kuitenkin tutustumisen kannalta tärkeää. Tutustuminen tapahtuu keskustelun kautta ja muuttuu vaivalloiseksi, jos vain toinen osapuoli joutuu huolehtimaan keskustelun etenemisestä. Jos omat onnistumisen mahdollisuutensa haluaa maksimoida, on erittäin tärkeää opetella keskustelutaitoja.

Mistään suurista asioista ei ole kyse. Emme väitä, että pitäisi opetella sanan säilän mestariksi tai varsinkaan lipeväkieliseksi helppoheikiksi. Sen sijaan kyse on  ihan tavallisista keskustelutaidoista:

  1. Anna toisen osapuolen kysymyksiin pidempiä vastauksia. Yhden tai kahden sanan vastaukset johtavat nopeasti keskustelun lopahtamiseen. Treffeillä saa kertoa itsestään pitkän kaavan mukaan, kunhan on yhtäläisesti kiinnostunut myös toisesta osapuolesta!
  2. Esitä vastakysymyksiä ja osoita olevasi kiinnostunut toisen osapuolen puheista. On outoa olla treffeillä, kun toinen osapuoli ei osoita minkäänlaisia merkkejä siitä, että häntä kiinnostaisi vastapuolen elämä ja ajatukset.
  3. Jos keskustelun ylläpitäminen tai itsestäsi kertominen on vaikeaa, kysy toiselta osapuolelta paljon kysymyksiä. Monet ihmiset pitävät siitä, kun he pääsevät kertomaan itsestään!
  4. Jos vähäpuheisuutesi johtuu jännittämisestä, siitä voi kertoa avoimesti. On luonnollista, että ensimmäiset treffit jännittävät. Voit sanoa, että tulet olemaan myöhemmin todennäköisesti jo paljon vapautuneempi ja puheliaampi. Oman jännittämisensä myöntäminen voi tuntua vaikealta, mutta se tekee yleensä vaikutuksen. Se, että avoimesti myöntää jännittävänsä, on rohkean ihmisen teko.

Seuraava sisältö:

Ihmiset ovat treffeillä etsimässä itselleen kumppania. He haluavat siis treffien sujuvan hyvin. He ovat panostaneet aikaansa ja energiaansa toisen ihmisen tapaamiseen ja toivovat, että tapaaminen johtaisi molemminpuolisen kiinnostuksen syntymiseen. Tässä vaiheessa pahin este onnistumiselle olemme usein me itse!