Millainen on tarinasi tähän mennessä?

Luennon sisältö

Tässä osiossa pääset tekemään ensimmäisen harjoituksesi. Ohjeet harjoitukseen löydät alta. Tsemppiä urakkaan!

Pohdintaa

Harjoitus: Sinun tarinasi

Edellisessä osiossa pääsit tutustumaan minun tarinaani. Seuraavaksi pääset kirjoittamaan oman tarinasi. Tässä ovat keskeiset ohjeet ja vinkit harjoituksen toteuttamiseksi.

Syy harjoituksen tekemiselle

Oman elämäntarinamme säännöllinen läpikäyminen auttaa meitä hahmottamaan nykyistä tilannettamme. Miksi olemme nykyisessä tilanteessamme? Mikä kaikki on johtanut meidät tähän pisteeseen? Miksi meistä on tullut sellaisia kuin olemme?

Nykyisen tilanteemme hahmottaminen vuorostaan auttaa meitä konkretisoimaan ne haasteet, joita elämässämme on tällä hetkellä. Mitä paremmin hahmotamme haasteitamme, sen helpompaa meidän on jatkossa pyrkiä ratkaisemaan niitä.

Tärkeiden elämäntapahtumiemme kirjoittaminen tarinaksi auttaa meitä asettamaan yksittäiset tapahtumat laajempaan kontekstiin. Se auttaa meitä näkemään yksittäiset elämäntapahtumat osana elämän mittaista jatkumoa. Nykyhetki on tämän jatkumon lopputulema. Jotta voisimme ymmärtää paremmin nykyhetkeä, meidän on ymmärrettävä koko jatkumoa.

Ohjeet ja vinkit harjoitukseen

Tehtäväsi on kirjoittaa oma tähänastinen elämäntarinasi. Voit tehdä sen omalla tyylilläsi tai hakea inspiraatiota minun tarinastani. Voit myös lukea muita tältä kurssilta löytyviä ”Ujosta itsevarmaksi” -tarinoita ja hakea niistä inspiraatiota.

Alla on muutamia keskeisiä periaatteita, joita noudattamalla saat harjoituksesta mahdollisimman paljon irti.

Pituus:

Tee tarinasta tarpeeksi pitkä ja yksityiskohtainen. Läpikäy ainakin elämäsi keskeisimmät tapahtumat.

Tarinan aiheet:

Tarinasi käsittelee ensisijaisesti tapahtumia, jotka liittyvät sosiaalisuuteen, ihmissuhteisiin, ahdistuneisuuteen, mielenterveyteen, jännittämiseen, pelkoihin sekä vastaaviin aiheisiin.

Vältä itsesensuuria

Kirjoitat tarinasi vain itseäsi varten. Kenenkään muun ei tarvitse nähdä sitä, mitä olet kirjoittanut. Voit halutessasi tuhota tarinasi heti sen kirjoitettuasi. Sinun ei tarvitse sensuroida itseäsi.

Apukysymyksiä työsi helpottamiseksi

  • Millaista lapsuutesi oli sosiaalisen itsevarmuuden näkökulmasta?
  • Olitko ujo vai itsevarma? Menevä vai vetäytyvä? Äänekäs vai hiljainen?
  • Oliko sinulla paljon vai vähän kavereita? Entä millaisia he olivat?
  • Entä millaisia vanhempasi olivat? Oliko kasvuympäristösi salliva vai ankara?
  • Tapahtuiko lapsuuden aikana jotakin sellaista, millä oli vaikutusta itsevarmuuteesi?
  • Millaista nuoruutesi oli?
  • Oliko itsenäistyminen sinulle helppoa vai vaikeaa? Mistä sen helppous tai vaikeus johtui?
  • Tuliko nuoruuden myötä elämääsi uudenlaisia haasteita? Millaisia? Saitko ne ratkaistua vai vaikuttavatko ne elämääsi edelleen?
  • Millaista aikuisuutesi on ollut sosiaalisen itsevarmuuden näkökulmasta?
  • Onko aikuisena tapahtunut jotakin sellaista, joka on vaikuttanut itsevarmuuteesi?
  • Onko itsevarmuus lisääntynyt vai vähentynyt aikuisuutesi aikana? Miksi?

Voit keksiä vastaavia kysymyksiä myös itse.

Tsemppiä harjoitukseen!

Bonusharjoitus

Jos olet erityisen tosissasi itsevarmuutesi kehittämisen suhteen, voit tehdä useimmista harjoituksista myös haastavamman bonus-version. Bonusharjoitukset tulevat haastamaan sinua erilaisilla itsevarmuuteen liittyvillä osa-alueilla ja täydentämään kehittymistäsi.

Tämänkertainen bonusharjoitus liittyy itseilmaisuun. Kyky ilmaista itseään tehokkaasti on tärkeä osa sosiaalista itsevarmuutta. Mitä paremmin pystymme luottamaan siihen, että itseilmaisumme on laadukasta, sitä vähemmän joudumme olemaan huolissaan itseilmaisustamme.

Tästä syystä itseilmaisun jatkuva harjoitteleminen on tärkeää. Juuri sitä pääset nyt tekemään. Voit suorittaa harjoituksesta niin monta tasoa kuin haluat. Parhaimman hyödyn saat, kun suoritat ne kaikki.

Muista, että tässä harjoituksessa ei ole varsinaisesti tarkoitus onnistua. Tässä ei voi sen enempää onnistua kuin epäonnistuakaan. On tärkeää vain harjoitella. Mitä enemmän aikaa ja vaivaa panostamme itseilmaisumme harjoitteluun, sen taitavampia ja itsevarmempia meistä lopulta tulee.

Toimi näin:

Taso 1:

Kun tarinasi on valmis, lue se ääneen. Tämä kannattaa tehdä yksin ollessasi. Pyri kiinnittämään huomiota itseilmaisun laatuun. Artikuloi selkeästi ja käytä rohkeasti ääntä. Anna tunteiden kuulua. Anna ilmeiden näkyä kasvoillasi.

Taso 2:

Toista kaikki edellinen, mutta tee se tällä kertaa peilin edessä. Jos kirjoitit tarinasi tietokoneelle, voit tulostaa sen paperille, jotta lukeminen helpottuu.

Taso 3:

Toista kaikki edellinen, mutta kuvaa lukusuoritus kameralle. Kuvaamisen jälkeen voit poistaa tiedoston ilman, että edes katsot sitä läpi. Parhaimman hyödyn kuitenkin saat, kun tarkkailet esiintymistäsi ja huomioit sen vahvoja ja heikkoja puolia.

Oman suorituksen katsominen videolta tuntuu yleensä aluksi todella kiusalliselta. Se on aivan normaalia. Vältä liiallista itsekritiikkiä äläkä lannistu, vaikka löytäisit itseilmaisustasi puutteita. Käytännössä vain ammatikseen esiintyvät pystyvät olemaan esiintyessään täysin vakuuttavia. Yleensä eivät edes he.

Sinä taas olet loistava jo sen vuoksi, että uskaltauduit tekemään tämän harjoituksen loppuun saakka. Onnittelut ovat paikallaan!

Seuraava sisältö:

5. Kurssin metodin esittely

Kurssin metodin esittely

Seuraavasta osiosta löydät kurssin metodin lyhyen esittelyn. Aiemmin puhuimme siitä, mitä kurssilla tehdään. Nyt katsotaan tarkemmin myös sitä, kuinka se tehdään.