Konfliktit ja uhkaavat tilanteet
Luennon sisältö
Mitkä ovat kolme keskeisintä roolistrategiaa, joiden avulla välttelemme konflikteja ja pidämme itsemme turvassa? Voiko näiden strategioiden ymmärtäminen auttaa meitä navigoimaan sosiaalisia tilanteita paremmin?
Pohdintaa
- Mitä mainituista strategioista itse noudatat? Oletko tyytyväinen valitsemaasi strategiaan?
Millainen on konflikteilta suojaava roolisi?
Me ihmiset olemme ristiriitaisia olentoja. Olemme toisaalta rauhaa rakastavia ja tulemme yleensä erinomaisesti toimeen keskenämme. Toisaalta taas olemme alttiita kilvoittelemaan keskenämme ja aloitamme herkästi riitoja. Äärimmäisissä tapauksissa olemme valmiita lähtemään jopa sotaan.
Harva se päivä saamme myös lukea lehdistä siitä, kuinka joidenkin konflikti on päätynyt siihen, että jompikumpi osapuoli on päässyt tutustumaan puukkoon tai kirveeseen.
On siis varsin ymmärrettävää, että me ihmiset kammoksumme mahdollisia konflikteja. Koskaan emme voi olla täysin varmoja siitä, mihin ne päätyvät. Koskaan ei tiedä, kuka joutuu seuraavaksi Iltalehden rikosuutisten aiheeksi.
Vaikka modernissa maailmassa haavoittumiseen tai kuolemaan johtavat konfliktit ovatkin harvinaisia, kannattaa meidän siltikin usein pelata varman päälle. Mitä paremmin välttelemme konflikteja, sitä todennäköisemmin säilymme eheinä.
Konfliktien välttelemiseksi omaksumme erilaisia rooleja. Nämä voidaan jakaa karkeasti ottaen kolmeen kategoriaan: harmittoman hiirulaisen rooliin, aggressiivisen riidankylväjän rooliin sekä tasapainoiseen rooliin.
Jokaisessa näissä on hyvät sekä huonot puolensa. Tutustutaan näihin seuraavaksi yksi kerrallaan.
Harmiton hiirulainen piiloutuu tai alistuu
Moni ihminen välttelee konflikteja siten, ettei koskaan puolusta itseään eikä aiheuta minkäänlaista päänvaivaa muille. Strategia perustuu ajatukseen siitä, että selvästi harmiton henkilö saa olla rauhassa, Ihminen siis tekeytyy tieten tahtoen hiirulaiseksi, joko pysyy turvassa joko näkymättömyytensä tai harmittomuutensa avulla.
Usein tämä strategia toimiikin. Harmiton hiirulainen saa olla rauhassa, sillä hän ei ole uhka kenellekään.
Toisinaan samainen strategia taas kääntyy itseään vastaan. Kun toinen ihminen tajuaa harmittoman hiirulaisen olemassaolon ja sen, ettei tämä pysty tai halua puolustaa itseään, hän alistaa harmittoman hiirulaisen valtaansa. Tällaista ei tapahdu pelkästään alamaailmassa, vaan valitettavan usein myös työelämässä sekä parisuhteissa.
Aggressiivinen riidankylväjä luottaa aktiiviseen pelotteeseen
Harmittoman hiirulaisen vastakohta on aktiivinen riidankylväjä. Hänen strategiansa suojella itseään konflikteilta on näyttää mahdollisimman avoimesti muille, että hän ei pelkää konfliktiin joutumista. Tällainen ihminen käyttäytyy usein näkyvästi, äänekkäästi, provosoivasti sekä itsevarmasti.
Kyseessä on sama strategia, jota luonnossa käyttävät esimerkiksi tietyt myrkkykäärmeet. Käärmeen kirkas väritys on viesti muille pedoille: minua ei kannata syödä, sillä olen ihan helvetin vaarallinen!
Pääasiassa riidankylväjät saavatkin olla melko rauhassa. Muut tietävät toimia heidän kanssaan varovaisesti ja välttelevät heidän provosoimistaan.
Samalla kyseinen strategia on vaarallinen siksi, että merestä löytyy aina isompikin kala. Riidankylväjä saattaa aina törmätä sellaiseen henkilöön, joka ei jaksa katsella riidankylväjän kukkoilua loputtomiin ja joka uskaltaa haastaa riidankylväjän konfliktiin.
Koska riidankylväjän suoja perustuu pelotteeseen, sulaa hän tositilanteessa nopeasti selkärangattomaksi mössöksi.
Tasapainoisen roolin valinnut henkilö on hyväkäytöksinen ja muita kunnioittava, mutta tarvittaessa vahva ja vaarallinen
Harmiton hiirulainen sekä riidankylväjä ovat rooleja, joilla harvoin ansaitaan muiden ihmisten kunnioitusta. Ensimmäistä ei kunnioiteta hänen heikkoutensa vuoksi, jälkimmäistä taas hänen epäeettisen strategiansa vuoksi.
Yhteisössä kunnioitettu ihminen taas on vahva, mutta eettisesti käyttäytyvä. Hän kykenee tarvittaessa puolustamaan itseään, mutta ei itse aloita konflikteja. Hän ei alista, vaan päinvastoin kunnioittaa muita.
Tällainen ihminen on aina hyväkäytöksinen, sillä hänen ei tarvitse pelätä. Kuvittele esimerkiksi stereotyyppinen toimintaelokuvan sankari, joka säilyttää tyyneytensä vaikeimpinakin hetkinä, sillä tietää pystyvänsä päihittämään pahikset.
Tämä on se rooli, johon ihmisen kannattaa tähdätä, mikäli hän haluaa elää rentoa elämää. On tärkeää, että minimoimme konfliktien määrän omassa arjessamme, mutta samalla on tärkeää, että suojaamme itseämme heiltä, jotka toisinaan yrittävät käyttää meitä hyväksi tai alistaa meidät. Parhaiten tämä onnistuu olemassa ystävällinen ja hyväkäytöksinen, mutta tarvittaessa vaarallinen.
Se, kuinka tähän päästään, ei ole tämän kurssin aihe. Jätän asian sinun pohdiskeltavaksi. Mikä on oma strategiasi, jolla välttelet konflikteja? Oletko harmiton hiirulainen, riidankylväjä vai rauhaa rakastava, mutta tarvittaessa vaarallinen ihminen? Entä oletko tyytyväinen valitsemaasi rooliin?
Rakkaudella,
Jevgeni
Seuraava sisältö:
Ujosta itsevarmaksi -tarinoiden kahdeksannessa osassa Janne kertoo meille oman tarinansa sekä paljastaa keinot, joiden avulla onnistui vähentämään omaa ujouttaan.