Hyvä sinä!

Luennon sisältö

Hyvä sinä! Seuraavassa ja viimeisessä sisällössä pääset lukemaan kurssin loppusanat ja saat muutamia ohjeita jatkoa varten. Kiitos, että olet ollut mukana!

Loppusanat

Hei! Ja ONNITTELUT! Tämä kurssi on nyt suoritettu! Useita erilaisia itsensä kehittämiseen liittyviä live- ja verkkokursseja vetäneenä ja vielä useammille osallistuneena voin sanoa, että hyvin harva käy näitä loppuun asti. Jossain vaiheessa motivaatio yleensä lopahtaa ja kurssi jää kesken. Se, että olet päässyt tänne asti on ihailtava ja onnittelujen arvoinen suoritus. Hyvä sinä!

Aina tällaisia kursseja ei jaksa käydä ihan täysillä. Toisinaan jokin sisältöteksti tulee luettua vain pintapuolisesti, toisinaan taas jokin harjoitus jää tekemättä. Tällainen on aivan normaalia ja hyväksyttävää. Olisi toki hyvä pyrkiä oppimaan mahdollisimman paljon, mutta aina ei välttämättä osaa, eikä jaksa. Onkin hyvä osata olla itselleen myös armollinen ja tehdä kulloisenkin jaksamisen ja elämäntilanteen mukaan. Voit palata tämänkin kurssin sisältöjen pariin sitten, kun aika on jälleen sopiva.

Tämä kurssi on alusta loppuun omaa käsialaani ja siksi minullekin merkitsee paljon, että olet kurssille osallistunut. Yhä edelleenkin tuntuu uskomattomalta, että aikoinaan äärimmäisen ujon ja epävarman ihmisen luomasta kurssista ollaan valmiita maksamaan. Palautteenne mukaan tästä on ollut monelle myös selkeää hyötyä, minkä kuuleminen tuntuu todella mukavalta! Tuntuu hyvältä, että omasta itsevarmuudestani voi olla näin hyötyä myös muille.

Yhä näiden kaikkien vuosienkin jälkeen tuntuu oudolta kutsua itseään itsevarmaksi. Identiteettini tasolla koen yhä jossain määrin olevani se äärimmäisen ujo ja epävarma kaveri, joka olin yli kymmenen vuotta sitten. Enkä tiedä, muuttuuko tämä kokemus koskaan.

Tärkeintä on kuitenkin tieto siitä, ettei sen välttämättä tarvitse muuttua. Vaikka jossain määrin tunnen itseni edelleen ujoksi ja epävarmaksi, kykenen kuitenkin selviämään loistavasti lähes kaikista sosiaalisista tilanteista, esiinnyn ammatikseni, teen julkista työtä ja ennen kaikkea nautin ihmisten seurasta. En syntynyt tällaiseksi, vaan kaikki on oppimisen tulosta.

Siksi onkin niin upeaa, että nykyään saan olla esimerkiksi tällaisenkin verkkokurssin muodossa tukemassa muiden oppimista. Elämä sosiaalisesti itsevarmana on yleensä helpompaa ja monipuolisempaa ja siten usein tyydyttävämpää, kuin vaihtoehtoinen tapa elää. Helposti itsevarmaa elämää ei itselleen rakenneta, mutta pitkäaikaisella uurrastuksella se onnistuu. Se on onnistunut itseltäni, se on onnistunut valtavan monelta muulta ja se voi onnistua myös sinulta!

Siksi haluan toivottaa paljon voimia, tsemppiä, jaksamista ja muutenkin kaikkea hyvää myös vastaisuuden varalle. Alle olen listannut vielä muutamia keskeisiä ohjeita ja periaatteita, joita on hyvä kuljettaa mukanaan. Niidenkin pariin voit palata myöhemmin, aina kuin vain haluat.

Kaikkea hyvää sinulle ja suurkiitos osallistumisesta! Olet aivan huippu!

Rakkaudella,

Jevgeni Särki

Hyödyllisiä ohjeita ja periaatteita jatkoa varten

 1. Aina kannattaa harjoitella. Myös silloin, kun tuntuu, ettei edisty. Tuloksia tulee kyllä ajan kanssa.
 2. Omaan onnistumiseensa kannattaa uskoa, vaikka se ei aina ole helppoa. Lopullinen onnistuminen on kyllä tulossa, vaikka juuri nyt olisikin vaikeaa.
 3. Muilta ihmisiltä kannattaa pyytää ja ottaa vastaan apua. Useimmat ihmiset ovat hyviä tyyppejä. Monilla on meillekin tärkeää osaamista jaettavanaan.
 4. Itseään kohtaan kannattaa olla mieluummin reilu kuin vaativa. Mieluummin anteeksiantava kuin kriittinen. Oppiminen sujuu paremmin hyvästä olosta kuin kireydestä käsin.
 5. Osittaisistakin tuloksista ja onnistumisista kannattaa iloita. Kaiken ei tarvitse olla aina ihan niin justiinsa. ”Riittävän hyvin” ja ”vähän sinne päin” ovat nekin yleensä toimivia vaihtoehtoja.
 6. Lähes mikään hyvä asia tässä elämässä ei tapahdu niin nopeasti, kuin sitä itse toivoisi. Anna hyville asioille aikaa ja mahdollisuus. Kasvata itsevarmuutta, kuten hoitaisit huonekasvia. Tasaisesti ja vuosien ajan.
 7. Älä vaadi itseltäsi sitä, että aina pitäisi olla kivaa. Elämässä valtavan moni asia tuntuu keskimäärin melko ankealta. Edistystä kuitenkin tapahtuu myös silloin, kun ei ole kivaa.
 8. Älä odota motivaatiota, jotta voisit tehdä jotain. Motivoituneena asioiden tekeminen on kivaa, mutta niitä voi tehdä myös epämotivoituneena. Itsevarmuutta voi harjoitella silloinkin, kun ei ihan täysillä huvita.
 9. Olemme elämässämme vain niin vahvoja, kuin muut lähipiirimme ihmisetkin. On tärkeää ottaa vastaan tukea muilta ja myös antaa sitä muille. Anna muiden opettaa sinulle myös itsevarmuutta ja auta vuorostasi heitä, jotka osaavat sinua vähemmän.
 10. Luottamus on yleensä parempi ratkaisu, kuin epäluottamus. Ei aina, mutta yleensä. Moni ihminen yllättää myös positiivisesti.
 11. Kannattaa olla valmis oppimaan jokaiselta. Jokainen ihminen tietää jotain, mitä me emme. On varottava väheksymästä muita ja heidän osaamistaan.
 12. Perusasioiden osaamisella pääsee yllättävän pitkälle. Olkoon kyse sosiaalisista taidoista tai jostain muusta aiheesta, kun osaat perusasiat, riittää se useimmista tilanteista selviämiseen.
 13. Kannattaa luopua vaatimuksesta, että elämän pitäisi olla aina reilua. Elämä ei ole lähtökohtaisesti reilua. Jos epäreiluutta ei ole valmis sietämään, elämä tulee satuttamaan useammin, kuin sen tarvitsisi.
 14. Kannattaa pyrkiä tekemään hyvää ja toimimaan oikein. Kannattaa tavoitella hyvää ihmisyyttä. Se ei ole kovin helppoa, mutta se vie meitä yleensä hyvään suuntaan. On tärkeää pystyä olemaan ylpeä itsestään.
 15. Noloa ei ole se, ettei osaa, vaan se, ettei edes yritä. Älä välitä heistä, jotka väheksyvät esimerkiksi pyrkimyksiäsi nostaa tasoa ja kehittää itseään. Olet tässä se, joka vetää moraalisesti pidemmän korren. Ajan myötä todennäköisesti myös osaamisesi tulee olemaan vahvempaa kuin heidän, jotka sinua ovat väheksyneet.
 16. Pyri oppimaan eroon kielteisestä ihmiskuvasta. Ihmiset ovat toisinaan ilkeitä ja epäluotettavia, mutta vain harvat. Hyvien ihmisten ei tarvitsisi joutua maksamaan ilkeiden ihmisten tekoja. Älä laita pahaa kiertämään. Me rakennamme tätä maailmaa yhdessä, tehdään siitä siis hyvä paikka.
 17. Et ole sen huonompi, kuin kukaan muukaan. Sinulla on sama lupa loistaa, olla näkyvillä ja onnistua, kuin kellä tahansa muullakin.
 18. Mitä enemmän johonkin asiaan panostaa, sitä parempia tuloksia yleensä saa. Tämä pätee myös itsevarmuuden ja sosiaalisten taitojen oppimiseen.
 19. Mitä paremmin hyväksyt muut ihmiset, sitä helpompaa on hyväksyä myös itsensä. Arvostus ja hyväksyntä on kannattavampaa, kuin väheksyntä ja kriittisyys.
 20. Ammattiapu ja sen hakeminen kannattaa lähes aina.
 21. Olet hyvä juuri tuollaisenasi. Silti voi aina oppia myös lisää.

Tsemppiä kaikkeen!

Rakkaudella,

Jevgeni

Seuraava sisältö:

Hyödyllisiä linkkejä

Hyödyllisiä linkkejä

Täältä löydät listan hyödyllisiä linkkejä sosiaalisten taitojen, itsevarmuuden ja toimintakyvyn lisäämiseen liittyen.