Sano se ääneen ja todista itsesi vahvaksi

Luennon sisältö

Tässä osiossa teemme tehokkaan sitoutumisharjoituksen, jossa hyödynnämme ihmismielen alttiutta symboleista voimaantumiseen.

Pohdintaa

Harjoitus: Symbolinen sitoutuminen

Tänään teemme näennäisesti hyvin pienen harjoituksen, jossa piilee kuitenkin valtava voima.

Meidän ihmisten mieli on hyvin altis reagoimaan symboleihin, sillä ajattelumme ja toimintamme rakentuu osin symboleiden tulkinnalle. Tässä on muutamia arkisia esimerkkejä aiheeseen liittyen:

  • Arvostamme ja kunnioitamme Suomen lippua, sillä koemme sen symboloivan meitä ja meille tärkeitä asioita.
  • Kutsumme menestyneitä ihmisiä tähdiksi, sillä tähdet symboloivat meille loistoa ja korkealle pääsemistä.
  • Valitsemme ruokakaupasta tuotteita, joissa on suomalainen avainlogo, sillä koemme sen symboloivan luotettavuutta ja puhtautta.
  • Kunnioitamme ihmisiä, jotka katsovat meitä rohkeasti silmiin, sillä koemme vakaan katsekontaktin symboloivan itsevarmuutta.

Tätä alttiutta symboleihin reagoimiseen voimme käyttää hyödyksi myös itsevarmuuden harjoittelussa.

Eräs voimakas symbolityyppi ovat vahvat sanat. Esimerkiksi armeijassa lausutaan sotilasvala, kun taas esimerkiksi lääkärit lausuvat lääkärinvalan. Käytämme myös esimerkiksi sellaisia ilmaisuja kuin ”ihmisen sanaan on voitava luottaa. Jos olen jotakin luvannut, sen myös teen”.

Kaikki nämä vahvat sanat symboloivat päämäärätietoisuutta ja sitoutumista. Ilmennämme omaa voimaamme ja päättäväisyyttämme, kun uskallamme tosissamme sitoutua johonkin asiaan. Sitoutunut ihminen herättää kunnioitusta niin omissa kuin muidenkin silmissä.

Itsensä kehittämiseen sitoutuminen on tärkeää, sillä itsensä eteen työskentely unohtuu helposti

Olen myynyt erilaisia itsensä kehittämiseen liittyviä kirjoja ja verkkokursseja yli kymmenen vuoden ajan. Sen vuoksi tiedän, että tällaiset kurssit jäävät useimmilta kesken. Joskus vika voi olla siinä, että kurssi on aidosti huono, mutta pääasiassa sen kesken jääminen johtuu siitä, että ”elämä tulee tielle”.

Aluksi ihminen ostaa kurssin ja aloittaa sen läpikäymisen kovalla motivaatiolla. Viikon kuluttua alkumotivaatio on kuitenkin jo haihtunut. Päälle tulevat vielä arkeen kuuluvat haasteet. Tulee kiireinen arki, syysmasennus, vaativa työprojekti tai jotakin muuta. Itsensä kehittäminen jää taka-alalle ja lopulta unohtuu kokonaan. Vuoden kuluttua huomaamme olevamme edelleen samassa pisteessä kuin vuotta aiemmin.

Siksi on tärkeää, että sitoudumme kehittämään itseämme myös silloin, kun muu arki on haastavaa. Juuri siksi teemme seuraavaksi oman symbolisen sitoutumisharjoituksemme. Harjoitus on pieni ja nopea, mutta silti toimiva.

Harjoitus

Aluksi tarvitset liuskan paperia. Fyysistä paperia. Älä tee tätä tietokoneella.

Kirjoita seuraavaksi paperille selkeästi seuraavat sanat: ”Minä sitoudun kehittämään omaa itsevarmuuttani. Tulen onnistumaan tavoitteessani, enkä tule jättämään sitä kesken”.

Kirjoita sanat paperille, ennen kuin jatkat harjoituksessa eteenpäin.

Kun olet kirjoittanut lupauksesi paperille, jatka harjoituksen toiseen osaan.

Ota paperi, nouse seisomaan ja lausu lupauksesi ääneen. Lausu se niin monta kertaa, kunnes kuulostat omiin korviisi tarpeeksi vakuuttavalta.

Mikäli tämän tekeminen muiden kuullen tuntuu kiusalliselta, voit odottaa, että olet yksin. Siinä ei ole mitään väärää. Kaikkein tehokkainta kuitenkin on, että et anna esimerkiksi paikalla olevien perheenjäsenten häiritä suoritustasi, sillä kiusallisuuden tunteen sietäminen on tärkeä osa sosiaalista itsevarmuutta.

Vielä lopuksi tee kirjoittamastasi paperilapusta itselleni pieni muistilappu. Liimaa se sellaiseen paikkaan, josta huomaat sen päivittäin, mieluusti jo heti aamuisin (vessan peili on hyvä!).

Kun tämä on tehty, harjoitus on suoritettu! Tällaiset harjoitukset voivat tuntua hieman hassuilta, mutta oikein toteutettuina ne vievät meitä kohti onnistumista.

Tsemppiä harjoitukseen!

Seuraava sisältö:

6. Bonus: Mitä vahvempia olemme, sitä enemmän hyvää voimme tehdä

Bonus: Mitä vahvempia olemme, sitä enemmän hyvää voimme tehdä

Seuraavassa osiossa kerron oivalluksesta, joka motivoi minua aikoinaan todella vahvasti panostamaan itseni kehittämiseen ja itsevarmuuden harjoittelemiseen. Ehkä myös sinä koet sen motivoivaksi?