Sano se ääneen ja todista itsesi vahvaksi

Luennon sisältö

Seuraavassa osiossa teemme tehokkaan sitoutumisharjoituksen, jossa hyödynnämme ihmismielen alttiutta symboleista voimaantumiseen.

Pohdintaa

Harjoitus: Symbolinen sitoutuminen

Seuraava harjoituksesi on pieni ja vaivaton, mutta yllättävän toimiva sitoutumisharjoitus.

Haluan teettää sinulla tämän sitoutumisharjoituksen siksi, että tällaisilla nettikursseilla on hyvin vahvasti tapana jäädä osallistujilta kesken. Hyvin usein nämä aloitetaan vahvalla motivaatiolla ja edetään hurjaa tahtia, kunnes sitten iskeekin arki, syysväsymys tai kevätmasennus tai jokin muu, tulee kiire, töissä projektien takarajat paukkuvat ja perhe-elämääkin pitäisi ehtiä ylläpitämään…

Ja lopulta nettikurssi jää kesken.

Toinen yleinen ilmiö ovat tapaukset, joissa ihmiselle on tullut jokin hyvin kivulias sosiaalinen epäonnistuminen ja sitä seuraava ahdistava ja häpeällinen olo. Sitten ostetaan häpeäpäissään tällainen kurssi, sillä vihdoinkin ollaan valmiita näkemään vaivaa sen eteen, ettei äskeisen kaltaisia epäonnistumisia enää tulisi.

Upea psyykeemme kuitenkin usein korjaa itse itseään, aivan kuten sormeemme tullut haava yleensä paranee itsekseen. Epäonnistumisesta seurannut paha mieli ja häpeä vähenevät ja haihtuvat ja niiden myötä myös motivaatio katoaa. Oman itsevarmuutensa kehittäminen unohtuu jälleen kerran.

Jos tarkoitukseni olisi vain napata rahasi ja juosta, tämä ei toki haittaisi, sillä olet jo kurssin ostanut. Pidän kuitenkin kunnia-asiana, että saat tästä kurssista myös haluamiasi hyviä tuloksia. Se kuitenkin vaatii sitoutumista.

Sillä hankalia hetkiä tulee. Kun saat vastaasi jonkin haastavan harjoituksen tai huomaat olevasi syysväsymyksen kourissa ja hirveän kiireisen arjen pyörityksessä, voi todellakin tehdä mieli jättää tämä kesken. Toivon, ettet jätä. Siitä tulee helposti epäonnistunut olo sekä minulle, että sinulle.

Siksi teemme seuraavan pienen sitoutumisharjoituksen:

Ota ensin pala paperia (oikeassa elämässä, ei tietokoneen ruudulta) ja kirjoita siihen selkeästi ja näkyvästi sanat: “MINÄ SITOUDUN TÄHÄN KURSSIIN. AION KÄYDÄ SEN LOPPUUN JA NOSTAA ITSEVARMUUTTANI.” Tee tämä nyt, ennen kuin luet eteenpäin.

Teitkö äskeisen paperilapun? Hienoa, nyt voi edetä tehtävän toiseen osaan:

Ota se, mitä kirjoitit, nouse seisomaan ja lue se ääneen niin monta kertaa, että kuulostat mielestäsi tarpeeksi vakuuttavalta. Tee ikään kuin lupaus itsellesi, sekä paperilla, että ääneen. Sinä sitoudut tähän, aiot käydä tämän loppuun ja oikeasti nostaa itsevarmuuttasi!

Jos tämän tekeminen hävettää (kuten se hyvin helposti aluksi hävettääkin!), voit tehdä tämän myös yksin ollessasi, siinä ei ole mitään väärää. Vielä tehokkaampaa kuitenkin on, jos kehtat tehdä tämän jonkun kuullen. Siitä tulee helposti hyvin typerä ja nolo olo, mutta myös siihen tottuminen tulee olemaan yksi kurssimme aiheista.

Kun edellinen on tehty, voit siirtyä viimeiseen osaan:

Taittele paperisi taskukokoiseksi tai tee siitä halutessasi pieni muistutuslappuversio ja laita se vaikka lompakkoosi, jossa törmäät siihen toistuvasti. Toisto ja tottuminen ovat näissä elämänhallinta-asioissa tärkeitä. Tässä totut ajatukseen siitä, että sitoudut tämän kurssin käymiseen. Muistutuslappuun yhä uudestaan törmääminen auttaa tässä.

Vaihtoehtoisesti voit ripustaa paperilapun seinällesi näkyvään paikkaan muistuttamaan sinua lupauksestasi. Kun tämä on tehty, olet valmis, hienoa! Nämä ovat pieniä ja vähän hassujakin asioita, mutta oikein toteutettuina ne vievät meitä kohti onnistumista.

Vaikeustasot:

Taso 1: Tee tehtävä yllämainittujen ohjeiden mukaan.

Taso 2: Tee tehtävä yllämainittujen ohjeiden mukaan ja ripusta paperisi näkyvälle paikalle seinälle.

Taso 3: Sen lisäksi, että suoritat tasot 1 ja 2, esitä sitoutumislupauksesi ääneen jollekulle toiselle ihmiselle (perheenjäsenkin käy loistavasti). Jos kehtaat, voit myös kertoa hänelle, miksi itsevarmuuden nostamisessa onnistuminen on sinulle tärkeää. Ja jos saat tälle heikomman vastaanoton kuin toivoisit, älä lannistu, vaikka ikävältä sellainen tuntuukin. Myöhemmin vääjäämättä saamasi onnistumiset tulevat olemaan palkintosi ja kaiken tällaisen pienen kiusallisuuden arvoista.

Tsemppiä yritykseen!

Seuraava sisältö:

6. Bonus: Mitä vahvempia olemme, sitä enemmän hyvää voimme tehdä

Bonus: Mitä vahvempia olemme, sitä enemmän hyvää voimme tehdä

Seuraavassa osiossa kerron oivalluksesta, joka motivoi minua aikoinaan todella vahvasti panostamaan itseni kehittämiseen ja itsevarmuuden harjoittelemiseen. Ehkä myös sinä koet sen motivoivaksi?