Opetellan huomaamaan onnistumisemme

Luennon sisältö

Seuraavassa sisällössä esittelen helpon ja hauskan tekniikan, jonka avulla itseään voi motivoida lisäämään käytännön harjoittelua sekä kehittyä itsevarmemmaksi entistä nopeammin.

Pohdintaa

Onnistumispäiväkirja -tekniikka

Seuraavaksi haluan esitellä helpon, nopean ja mukavan tekniikan, joka tulee tukemaan itsevarmuutesi kehittymistä varsinkin alkuvaiheessa. Kyseessä on ”onnistumispäiväkirjan” aloittaminen. Selitän ensin, mikä se on ja miksi sellainen kannattaa aloittaa.

Onnistumispäiväkirja on nimensä mukaisesti päiväkirja, johon merkitset onnistumisia. Eli käytännössä jokin vihko tai vaikkapa tietokoneen tiedosto, johon on tarkoitus merkitä omia onnistumisiaan sosiaalisiin tilanteisiin ja itsensä kehittämiseen liittyen.

Onnistumiset tarkoittavat tässä sekä suuria, että pieniä onnistumisia. Sitä, että uskaltaudut ensimmäistä kertaa elämässäsi tekemään jonkin haastavan asian. Tai sitä, että uskalsit tänäänkin hymyillä naapurille. Merkittävää tässä on pikemminkin onnistumisten määrä eikä laatu.

Entä miksi tämä onnistumispäiväkirja on mielestäni niin tehokas tekniikka, että suosittelen sitä kaikilla itsevarmuuskursseillani ja luennoillani? Entä miksi tämä toimii erityisen hyvin juuri itsevarmuuden opiskelun tukena? Ainakin neljästä eri syystä:

Ensimmäinen syy on sen motivaatiota lisäävä vaikutus. Moni meistä tykkää dokumentoida ja ”keräillä” asioita. Onnistumisiakin voi keräillä. On mukavaa kirjata ylös onnistumisen toisensa perään. On mukavaa nähdä, mitä kaikkea onkaan jo ehtinyt ja onnistunut tekemään.

Toinen syy päiväkirjan hyödyllisyyteen on se, että se toimii lohduttavana todisteena vaikeina hetkinä. Kuten jokainen kokemuksestakin tietää, aina välillä elämässä tulee vastaan hetkiä, jolloin kaikki usko omaan itseensä tuntuu katoavan ja olo on kuin täydellä luuserilla. Silloin on hankalaa uskoa, että voisi vielä onnistua ja saada haluamansa. Nämä ovat masentavia ja synkkiä hetkiä ja juuri näihin hetkiin onnistumispäiväkirja tuo helpotusta.

Päiväkirjaanhan kerätään onnistumisia. Kun aiemmat onnistumisemme ovat meillä vain päänsisäisessä muistissa, tuppaavat ne helposti unohtumaan vaikeina hetkinä: ”En KOSKAAN onnistu missään!”

Tavallaanhan me tiedämme, että kyllä me aina toisinaan onnistumme, mutta samalla on kivaa olla dramaattinen ja kylpeä itsesäälissä. Mutta vaikka itsesäälissä kylpeminen kivalta hetkittäin tuntuukin, se ei vie meitä eteenpäin eikä nosta meitä kuopastamme.

Onneksi onnistumispäiväkirjastamme löytyy todisteita siitä, ettemme ole niitä täysiä luusereita, jollaisiksi olomme toisinaan tunnemme. Mitä enemmän onnistumispäiväkirjassamme on onnistumisia, sen vaikeampaa meidän on vaikeinakaan hetkinä nähdä itsemme tyyppeinä, joilta mikään ei suju. Kyllä sujuu! Päiväkirjassa on siitä paljon todisteita.

”Jos kerta olen onnistunut niin monissa asioissa ennenkin, eikö se kerro jo jostakin? Ehkä en olekaan ihan täysi luuseri. Jos olen onnistunut ennenkin, voisiko se tarkoittaa sitä, että voin onnistua myös vastaisuudessa?”

Tällainen ajattelu on tärkeää silloin, kun on vaikeaa. Se tekee palautumisen synkistä hetkistä nopeammaksi ja kivuttomammaksi.

Kolmas syy päiväkirjatekniikan hyödyllisyyteen on se, että päiväkirja toimii ikään kuin pienenä dokumentaationa matkallasi kohti itsevarmuutta. Me ihmisethän olemme persoja eräänlaiselle ”altavastaajasta sankariksi” -tyyppiselle tarinoinnille. Siksi kaikenlaiset ”ryysyistä rikkauksiin”-tyyppiset tarinat ovat olleet kautta aikojen niin suosittuja. Meitä viehättää ajatus siitä, että etenemme omien ponnistuksiemme ja kykyjemme avulla kohti korkeuksia, saavuttaen lopulta kaiken sen, mitä vaaroja ja vaikeuksia uhmaten alunperin lähdimmekin hakemaan.

Onnistumispäiväkirjamme tarjoaa kaltaisillemme Matti- ja Maija Meikäläisille sopivan version omasta ”sankarin matkastamme”. Kun päiväkirjaa kirjoittaa tarpeeksi pitkään, tulee siitä lopulta melko laaja. Myöhemmin on mukavaa palailla sen pariin ja huomata, kuinka on ajan kanssa edistynyt matkallaan kohti itsevarmuutta. Sen lisäksi, että tämä on kivaa, on se myös motivoivaa.

Neljäs syy päiväkirjatekniikan käyttöönotolle on se, että siitä muodostuu ajan kanssa käyttökelpoinen ikkuna omaan itsetuntemukseen. Omia onnistumisia tarkkailemalla alamme esimerkiksi huomaamaan, millaisia onnistumisia kirjassa on paljon, ja millaiset loistavat lähes täysin poissaolollaan. Tällaisten huomioiden avulla voi pohdiskella, miksi jotkut asiat tuntuvat niin helpoilta ja mukavilta, kun taas toiset niin hankalilta ja haastavilta. Mitä voisi tehdä, jotta voisi oppia onnistumaan myös niissä hankalissa asioissa?

Seuraavaksi muutamia ideoita siihen, kuinka voit alkaa soveltamaan tätä onnistumispäiväkirjaa omassa arjessasi:

Ensinnäkin siihen voi – tottakai – kirjata ylös kaikki sosiaalisuuteen ja sosiaalisiin tilanteisiin liittyvät pienet ja suuret onnistumiset. Uskalsitko hymyillä naapurille? Kirjaa se ylös. Moikkasitko bussikuskia? Kirjaa se ylös. Kehuitko koulu- tai työkaverin vaatteita? Kirjaa sekin ylös. Tässä ei tarvitse kainostella kirjausten määrässä. Mitä enemmän, sen parempi.

Ylös voit kirjata myös tämän kirjan harjoituksissa etenemisen. Jokaisen suoritetun harjoituksen tai jokaisen uuden oivalluksen, joka jotenkin liittyy näihin aiheisiin.

MITÄ JOS ONNISTUMISPÄIVÄKIRJAANSA EI MUISTA KIRJOITTAA SÄÄNNÖLLISESTI?

Moni on sanonut minulle, että päiväkirjan pariin palaaminen tuntuu ikävältä, jos sitä ei ole muistanut päivittää muutamaan viikkoon. Homma on jotenkin lipsahtanut ja unohtunut.

Mielestäni tällaiset ”lipsahdukset” ovat ihan normaali, jokaiselle toisinaan sattuva asia. Niiden vuoksi ei tarvitse tuntea ahdistusta, sillä ne eivät ole vakavia mokia. Päinvastoin: se, että palaat itsesi kehittämisen pariin lipsahdustenkin jälkeen vasta onkin kunnon onnistuminen! Se on hyvä merkata päiväkirjaan!

Lopuksi suosittelen, että hankit itsellesi tällaisen onnistumispäiväkirjan mahdollisimman pian, jotta saat sen myös mahdollisimman pian käyttöön. Voit aloittaa kirjaamalla siihen esimerkiksi kaikki viime aikoina jo tekemästi harjoitukset ja  vaikkapa tältä kurssilta lukemasi sisällöt!

”Luin kurssilta jälleen yhden sisällön. Hyvä minä!”

Rakkaudella,

Jevgeni

Seuraava sisältö:

2. Harjoitus: Aloitetaan onnistumispäiväkirja

Seuraavan sisällön otsikko

Seuraavassa sisällössä tutustumme tarkemmin siihen, kuinka oma onnistumispäiväkirja kannattaa aloittaa.