Millaista kehitystä havaitset itsessäsi?
Luennon sisältö
Kuinka olet edistynyt tämän kurssin aikana? Kurssin välitarkastuksen aikana pysähdymme pohtimaan kehittymistämme.
Pohdintaa
- Miten koet kehittyneesi kurssiin aikana tähän mennessä? Mikä on mennyt hyvin? Entä mikä huonosti?
- Mitkä aiheet ovat olleet sinulle erityisen antoisia? Miksi?
- Entä mikä on tuntunut erityisen haastavalta tai ikävältä? Miksi?
Välitarkastuksen aika!
Tällä kertaa aiheena on välitarkistuksen tekeminen tällä kurssilla etenemiseen liittyen. Mikäli olet käynyt kurssin sisältöjä ehdottamassani järjestyksessä, olet tähän mennessä käynyt läpi jo yli 10 eri osiota ja yli 50 eri sisältöä.
Itsevarmuuden kasvattaminen on niin pitkäkestoinen prosessi, että edelleen olemme vasta matkamme alussa, mutta kunnioitettava määrä työtä alkaa olla jo tehtynä. Yli 50 eri sisällön läpikäymisen jälkeen on todennäköistä, että ainakin jonkinlaista muutosta on jo alkanut tapahtumaan.
Tyypillisesti muutos itsevarmuudessa on hitaasti alkava, mutta aina vain nopeammaksi kiihtyvä. Tämä on palkitsevaa pitkällä aikavälillä, mutta vähemmän palkitsevaa näin alkuvaiheessa. Siksi on tärkeää uskoa, että itsevarmuutensa eteen tehty työ kantaa ajan kanssa kyllä hedelmää.
Työtä tekemällä saa siis tuloksia, mutta tulosten laatu ei toki ole etukäteen määrätty. Tämänkin kurssin voi käydä niin, että siitä saa vain vähän hyötyä, jonkin verran hyötyä tai huomattavan paljon hyötyä. Eri ihmisillä on toki myös erilaisia elämäntilanteita ja erilaisia haasteita elämässään. Joidenkin on helpompi onnistua, kuin toisten.
Esimerkiksi oma polkuni epävarmuudesta kohti itsevarmuutta oli verrattain suoraviivainen. Tielläni ei ollut kovin suuria esteitä, eikä elämä kolhinut minua matkalla. Vaivaa toki jouduin itseni eteen näkemään, mutta en voi sanoa, että minulla olisi ollut läheskään niin vaikeaa, kuin monella muulla. Koska minulla ei ollut niin vaikeaa, pystyin ymmärrettävästi myös keskittymään paremmin tähän itseni kehittämiseen. Olin siis melko onnekas.
Elämäntilanteen lisäksi omaan kasvuumme kuitenkin vaikuttaa myös se, kuinka paljon vaivaa näemme itse. Useita tällaisia verkkokursseja käyneenä ja useita erilaisia itseapu-kirjoja lukeneena olen huomannut, että nämä voi käydä monella eri tavalla:
Yksi tapa on esimerkiksi lukea nopeasti läpi kaikki kurssin/kirjan sisällöt, tehdä muutamia helpoimpia harjoitustehtäviä ja jättää vaikeat tehtävät tekemättä. Erityisesti kiireisissä elämänvaiheissa olen itse sortunut käymään kursseja tällä tavoin pinnallisesti. Kyllä niistä on aina jotain hyödyllistä käteen jäänyt, mutta harvoin niistä on mitään sen merkittävämpää elämänmuutosta seurannut.
Toinen tapa on päinvastoin lukea kaikki kurssin tai kirjan sisällöt ajatuksella ja tehdä kaikki tehtävät pikkutarkasti ja laadulla. Tämä tapa tuo yleensä selkeitä, näkyviä tuloksia, mutta voi olla samalla hyvin raskas. Itsensä kehittäminen on usein sen verran vaativaa hommaa, että muun elämän tiimellyksessä siihen ei aina riitä jaksamista. Monet kurssit jäävät kesken juuri muiden kiireiden takia. Siksi olen tehnyt tästä kurssista ikivihreän. Vaikka se jäisi sinulta kesken, voit aina palata sen pariin myöhemmin, joko aloittaen kurssin alusta tai jatkaen siitä, mihin aiemmin jäit.
(Alusta aloittaminen on muuten hedelmällistä, sillä kertauksesta on itsevarmuus-sisältöjen tapauksessa paljon hyötyä!)
Tässä vaiheessa ehdotan, että suoritat omalla kohdallasi pienen ”välitarkistuksen” ja pohdit, millaisia tuloksia oma tapasi käydä tätä kurssia on jo tuonut ja edelleen tuomassa. Tämän ei ole tarkoitus olla syyllistävä ja vastuuttava kysymys, vaan pikemminkin vielä yksi työkalu sinun käyttöösi. Omien toimintatapojen tarkistaminen on usein aidosti hyödyllistä asiassa kuin asiassa.
Voit pohtia esimerkiksi seuraavia kysymyksiä:
- Olenko lukenut läpi kaikki kurssin sisällöt, vai napsinut sisältöjä vain sieltä täältä?
- Olenko lukenut sisältöjä läpi ajatuksen kanssa, vaiko vain nopeasti ja ohimennen?
- Olenko pohtinut kurssin asioita aktiivisesti omassa arjessani?
- Olenko keskustellut aktiivisesti kurssin asioista esimerkiksi ystävieni, puolisoni tai muiden kanssa? Olenko ottanut muita ihmisiä mukaan omaan kasvuprosessiini?
- Olenko tehnyt kaikki kurssilla vastaan tulleet harjoitukset, vai jättänyt joitain välistä?
- Aionko palata välistä jätettyjen harjoitusten pariin myöhemmin, vai jättää ne kokonaan tekemättä?
- Olenko asettanut itselleni selkeitä ja yksityiskohtaisia tavoitteita itsevarmuuden kasvattamiselle?
- Olenko käyttänyt kurssin alussa esiteltyä reflektoivan tunnekirjoittamisen tekniikkaa omien ajatusteni selkiyttämiseen?
- Olenko perustanut ja kirjoittanut onnistumispäiväkirjaa?
- Olenko hankkinut itselleni vastuukaverin?
Korostan, että näiden kysymysten tarkoitus on vain auttaa meitä tunnistamaan mahdollisia parantamisen kohteita omassa toiminnassamme. Oman toiminnan hiominen ei ole pakollista ja usein onkin esimerkiksi elämäntilanteen huomioonottaen täysin ymmärrettävää, että tällaiseen kurssiin upottaa vain rajatun määrän vaivaa. Sekin on hyväksyttävää, että kurssin käy kevyesti, mutta useita kertoja, esimerkiksi kerran vuodessa.
Niin tai näin, pohdiskele tässä välissä näitä asioita. Kuinka tosissasi olet ollut kurssin kanssa ja onko kyseinen taso ollut itsellesi sopiva? Tulisiko sitä nostaa vai ehkä jopa laskea?
Joka tapauksessa, huippua, että olet edelleen mukana, paljon voimia ja tsemppiä sinulle!
Rakkaudella,
Jevgeni
Seuraava sisältö:
1. Jo pelkkä konfliktin mahdollisuuskin voi huolestuttaa
Jo pelkkä konfliktin mahdollisuuskin voi huolestuttaa
Seuraavaksi siirrymme pohtimaan konfliktitilanteita sekä niiden yhteyttä sosiaaliseen itsevarmuuteen. Ensin käsittelemme sitä, että konfliktin ei aina tarvitse edes tapahtua, jotta itsevarmuutemme kärsisi. Usein siihen riittää jo pelkän potentiaalisen konfliktin mahdollisuus.