Hyödynnä muiden ihmisten tietotaitoa

Luennon sisältö

Seuraavaksi otamme äsken esitellyn tekniikan käyttöön ja teemme siihen liittyvän harjoituksen.

Pohdintaa

Aktiivinen kyselyharjoitus

Tässä harjoituksessa tarkoituksena on esittää edellisessä sisällössä kuvatun kaltaisia kysymyksiä ainakin yhdelle ihmiselle.

Helpointa on aloittaa jostakusta läheisestä, kuten perheenjäsenestä, kumppanista tai parhaasta ystävästä. Näin kysyminen ja utelu ei tunnu ehkä yhtä tungettelevalta ja ”nololta”, kuin miltä se aluksi tuntuisi ehkä hieman tuntemattomamman ihmisen kanssa.

Asioita, joita voit ottaa huomioon ja joihin liittyen esittää kysymyksiä:

  • Jos olet huomannut hänen olevan sinua taitavampi jossain itsevarmuuteen tai sosiaalisuuteen liittyvässä asiassa (katsekontakti, ryhmäsä puhuminen, esiintyminen, huomion kohteena oleminen…), kehu häntä siitä ja kysy, kuinka hän sen tekee. Mitä hän ajattelee tai tuntee sellaisessa tilanteessa? Entä minkä vinkin hän antaisi sinulle tähän liittyen?
  • Millaiset asiat hän kokee itsevarmuuteen tai sosiaalisiin tilanteisiin liittyen vaikeiksi? Kuinka hän tulee toimeen näiden asioiden kanssa, vaikka ne tuntuvat vaikeilta?
  • Mikä tekee hänen mielestään sosiaalisista tilanteista helppoja ja mukavia? Millaiset ajattelu- tai toimintatavat auttavat häntä kokemaan nämä tilanteet mukaviksi?
  • Millaisissa itsevarmuuteen tai sosiaalisuuteen liittyvissä asioissa hän kokee kehittyneensä elämänsä, tai vaikka viime vuosien aikana? Mikä on mahdollistanut tämän kehittymisen?

Vastaavia kysymyksiä voi keksiä niin paljon, kuin tarvitsee. Kyselemällä ja keskustelemalla myös oppii kyselemään ja keskustelemaan aina vain paremmin. Syntyy myönteinen kierre, joka sekin osaltaan voi edistää itsevarmuutemme kehittymistä.

Tsemppiä harjoitukseen!

Seuraava sisältö:

Jasminin tarina

Ujosta itsevarmaksi #3: Jasminin tarina

Ujosta itsevarmaksi -tarinoiden kolmannessa osassa Jasmini kertoo meille oman tarinansa sekä paljastaa keinot, joiden avulla onnistui vähentämään omaa ujouttaan.