Hyödynnä muiden ihmisten tietotaitoa

Luennon sisältö

Seuraavaksi otamme äskeisessä sisällössä esitellyn tekniikan käyttöön sekä teemme siihen liittyvän harjoituksen.

Pohdintaa

Aktiivinen kyselyharjoitus

Tässä harjoituksessa tarkoituksena on esittää edellisessä sisällössä kuvatun kaltaisia kysymyksiä ainakin yhdelle tuntemallesi ihmiselle. Myös ennalta tuntemattomien kanssa voi harjoitella, mikäli koet sen olevan voimavarojesi rajoissa.

Voimme oppia paljon sosiaalisuudesta ja itsevarmuudesta, kun esitämme niihin liittyviä kysymyksiä muille ihmisille. Helpointa on aloittaa omista läheisistämme tai ystävistämme. Silloin kyseleminen ei vaadi niin suurta rohkeutta, eikä tunnu niin herkästi esimerkiksi tungettelevalta tai kiusalliselta.

Kyselemisen tarkoitus on siis lisätä ymmärrystämme sosiaalisuuteen ja itsevarmuuteen liittyen. Ymmärryksen kertyessä vahvistuvat myös käytännön taitomme:

Opimme esimerkiksi sosiaalisissa tilanteissa vaadittavaa ”pelisilmää” eli tilanteiden lukutaitoa. Vastaavasti opimme tehokkaampia ajatusmalleja ja maailmankuvia. Käytännössä sosiaalinen suorituskykymme siis lisääntyy.

Kyseleminen ja käymäsi keskustelut voivat liittyä esimerkiksi seuraaviin tilanteisiin:

Kaverin taidot: Olet esimerkiksi huomannut, että kaverisi on sinua taitavampi tai itsevarmempi jollakin sosiaalisuuden osa-alueella. Ehkä hän on taitava keskustelija. Ehkä hän osaa tutustua ihmisiin. Ehkä hän on taitava jättämään huomiotta omat epäonnistumisensa ja säilyttää itsevarmuutensa vaikeinakin hetkinä. Voit udella häneltä siitä, kuinka hän osaa toimia näin taitavasti. Millaisia ajatusmalleja tai taitoja hän on joutunut opettelemaan tätä varten?

Kavereiden haasteet: Olet esimerkiksi huomannut, että tietyt sosiaaliset tilanteet ovat kaverillesi haastavia. On mahdollista, että sinulla on ihan samoja haasteita. Voit kertoa tästä kaverillesi ja ehdottaa, että pohtisitte aihetta yhdessä.

Kaveri, joka selvästi nauttii sosiaalisista tilanteista: Ehkäpä sinulla on kaveri, joka viihtyy sosiaalisissa tilanteissa todella kovasti. Voit kertoa, että itsellesi sosiaaliset tilanteet ovat hieman haastavia ja että olisit kiinnostunut kuulemaan siitä, kuinka hän saa ne tuntumaan itselleen niin viihdyttäviltä.

Vapautunut kaveri: Ehkä satut tietämään, että kaverisi on ollut aiemmin elämässään merkittävästi nykyistä ujompi ja varautuneempi. Hän on siis onnistunut elämän aikana vapautumaan ujoudestaan. Voit kysellä siitä, kuinka hän on sen tehnyt. Millaisia taitoja hän on joutunut opettelemaan tai millaisia ajatusmalleja omaksumaan?

Vastaavia teemoja voi keksiä itse lisää. Lähtökohtaisesti kaikenlainen kyseleminen ja keskusteleminen on arvokasta. Koskaan ei tiedä, milloin toinen ihminen sattuu sanomaan jotakin omalta kannaltamme todella arvokasta!

Kyselemällä ja keskustelemalla myös oppii kyselemään ja keskustelemaan aiempaa paremmin. Taidot kehittyvät, kun niitä harjoittaa. Syntyy myönteinen kierre, joka sekin osaltaan voi edistää itsevarmuutemme ja sosiaalisten taitojemme kehittymistä.

Tsemppiä harjoitukseen!

Rakkaudella,

Jevgeni

Seuraava sisältö:

Ujosta itsevarmaksi -tarinoiden kolmannessa osassa Jasmini kertoo meille oman tarinansa sekä paljastaa keinot, joiden avulla onnistui vähentämään omaa ujouttaan.