Jevgeni Särki - Psykologian kandidaatti, Rohkeuskoulun perustaja ja Eroon jännittämisestä -verkkokurssin tekijä

Olin ennen se porukan outo ja hiljainen tyyppi. Se, joka ei saa sanaa suustaan eikä uskalla osallistua keskusteluihin. Se, jolle sosiaaliset tilanteet eivät ole riemun, vaan ahdistuksen aihe.

Nyt kaikki on onneksi toisin. Vuosien uurastuksen jälkeen opin itsevarmaksi. Tällä verkkokurssilla esittelen keinot, joilla muutos onnistui.

Jevgeni Särki - Psykologian kandidaatti, Rohkeuskoulun perustaja ja Eroon jännittämisestä -verkkokurssin tekijä

Verkkokurssi sosiaalisen ahdistuksen vähentämiseen:
kotoa käsin ja ilman paineita

  • Tuntuuko sosiaalisissa tilanteissa oleminen hankalalta tai epämiellyttävältä? Tuntuuko jopa tulevien sosiaalisten tilanteiden ajattelu ahdistavalta?
  • Kammoksutko esimerkiksi esitelmien pitämistä koulussa, puheenvuoroja työpaikan palaverissa tai uusiin ihmisiin tutustumista?
  • Et ole yksin. Saatat olla yksi yli miljoonasta suomalaisesta, joiden elämää sosiaalisten tilanteiden pelot ja jännittäminen rajoittavat.
  • Onko sinulla usein tunne, että muut arvioivat sinua ja suoriutumistasi? Pelkäätkö epäonnistumista tai itsesi nolaamista? Ahdistaako ajatus siitä, että muut näkevät jännittämisesi?
  • Koetko itsesi muita ”huonommaksi”? Tuntuuko, että sinulle ovat vaikeita sellaisetkin tilanteet, joista muut suoriutuvat helposti?
  • Nämä ja vastaavat kokemukset ovat yleisiä sosiaalisten tilanteiden pelon ja ahdistuneisuuden oireita. Kyse on yleisestä, mutta raskaasta ja elämää häiritsevästä vaivasta, joka on onneksi hoidettavissa.

Kurssin esittely

Eroon jännittämisestä –verkkokurssi on sosiaalisten pelkojen ja ahdistuneisuuden vähentämiseen tarkoitettu omahoito-ohjelma, joka on anonyymi, tutkittuun tietoon perustuvaomaan tahtiin suoritettava ja tekstipohjainen (ei videota).

1. Yli 4 kuukauden edestä materiaalia alle yhden terapiakäynnin hinnalla

Yksi käynti terapiassa maksaa Suomessa tavallisesti noin 85 euroa. Terapiassa käydään usein jopa vuosien ajan. Tästä tulee nopeasti hyvin kallista. Terapiassa käyminen kannattaa ja terapeutit tekevät todella tärkeää työtä, mutta korkeiden hintojen tai huonon saatavuuden vuoksi perinteinen terapia on monien ulottumattomissa.

Itsevarmuus –verkkokurssilla käydään samoja, kognitiiviseen käyttäytymisterapiaan sekä omistautumis- ja hyväksymisterapiaan perustuvia sisältöjä kuin perinteisessä kasvokkain tapahtuvassa terapiassa.

Koska kyseessä on automatisoitu verkkokurssi, et maksa terapeutin ajankäytöstä. Siten pääset läpikäymään samoja asioita yli neljän kuukauden edestä vain yhden perinteisen terapiakäynnin hinnalla.

2. Tehokas ja valmis harjoitusohjelma: Tehokkaita tehtäviä, hyödyllistä teoriaa ja paljon oikean elämän kokemuksia

Itsevarmuus –verkkokurssi on rakennettu valmiiksi muotoon, jossa se toimii tehokkaana harjoitusohjelmana. Se kuljettaa helpoista aiheista kohti vaativampia sisältöjä rauhassa ja ajan kanssa. Voit myös vapaasti ohittaa liian hankalilta tuntuvia sisältöjä tai käydä sisältöjä läpi haluamassasi järjestyksessä.

Kurssilla on paljon erilaista sisältöä. On teoriaa, jolla kehität itsetuntemustasi sekä ymmärrystä sosiaalisista tilanteista. On tarinoita oikeasta elämästä useiden eri ihmisten kertomana. Tarinoiden kautta pääset näkemään, kuinka muut ovat pärjänneet oman jännittämisensä kanssa. On käytännön harjoituksia, joiden avulla opit toimimaan sosiaalisissa tilanteissa. Harjoitukset on suunniteltu niin, että niistä löytyy sopivat versiot harjoittelun eri vaiheissa oleville henkilöille.

3. Aloita milloin vain: sisältö aina käytettävissäsi

Voit aloittaa kurssin milloin tahansa. Eteneminen tapahtuu täysin omaan tahtiisi ja sisältö on käytettävissäsi ostohetkestä hamaan tulevaisuuteen asti. Voit palata sisältöjen pariin halutessasi kuukausien ja vuosienkin kuluttua.

4. Sähköpostituki ja mahdollisuus toivoa uusia sisältöjä

Voit tarvittaessa pyytää kurssilla tekemiesi tehtävien arviointia tai asiantuntijan mielipidettä yksilölliseen tilanteeseesi.

Käyttäjiemme toiveet ovat meille tärkeitä ja päivitämme kurssiamme niiden pohjalta. Jos toivot jonkin tietyn aiheen käsittelyä syvemmin kuin olemassaolevat kurssisisällöt mahdollistavat, ole rohkeasti yhteydessä meihin. Tuotamme uusia sisältöjä käyttäjien toiveiden mukaan.

5. Saat käyttöösi myös kaikki kurssin tulevat sisällöt

Kehitämme kurssia jatkuvasti ja lisäämme siihen myös uusia sisältöjä. Kun olet kerran ostanut kurssin, saat kaikki uudet sisältöpäivitykset käyttöösi automaattisesti.

Ilmoittaudu kurssille

100% rahat takaisin -tyytyväisyystakuu


Kurssille osallistuminen on riskitöntä. Jos et ole tyytyväinen kurssiin, palautamme maksusi viipymättä.

Näin kurssia kokeilleet kertovat kokemuksistaan:

”Kokeilin verkkokurssia noin kuukauden ajan. Tänä aikana itsetuntemukseni ja ymmärrykseni omasta käytöksestäni lisääntyi ja nyt koen, että minun on helpompaa hallita itseäni ja olla turvautumatta vaikeilta tuntuvien tilanteiden välttelyyn yhtä paljon, kuin ennen kurssia.”

Anna, 25 (nimi muutettu)

”Kokeilin kurssia ja keskityin eniten erityisesti siinä oleviin kirjoitus- ja itsetuntemusharjoituksiin. Koen, että ne auttoivat minua ymmärtämään, miksi koen sosiaaliset tilanteet niin vaikeina ja sen, mitä voisin seuraavaksi tehdä niitä helpottaakseni.”

Piia, 44 (nimi muutettu)

"Kurssista on ollut aivan valtavan paljon apua. Ennen vain tuskailin sosiaalisen ahdistukseni kanssa ja tavallaan alistuin sille, enkä tajunnut, että siitä voi oikeasti myös opetella eroon.

Miun taustahan on, että ala-asteen lopulla kaksi parasta kaveriani yhtäkkiä potkaisivat miut pihalle kaveriporukasta ja yläasteelle siirryttäessä myös parit muut kaverisuhteet hiipuivat pois. Miulla oli jo yläasteelle siirryttäessä käynyt jonkin asteinen sosiaalinen rampautuminen, kun en osannut tutustua yläasteella uusiin luokkalaisiin. Jäin yksin ja lisäksi sain kimppuuni pari kiusaajaa. Yläasteen aikana vedin kuoret visusti kiinni, eikä miulla olekaan ollut sen jälkeen läheisiä ystäviä. Poikaystävän päästäminen elämääni viitisen vuotta sitten oli pitkä ja kivinen tie, mutta kannatti. Nyt olen valmistunut yliopistosta.

Kurssin avulla olen saanut käsiteltyä näitä menneitä ikäviä asioita uudella tavalla. Ennen olen kokenut olleeni kiusaamisen uhri ja syytellyt sosiaalisesta tilanteestani kiusaajiani, mutta nyt olen alkanut nähdä asian niin päin, että voin itse vaikuttaa tilanteeseeni. Koulukiusaaminen on ollutta ja mennyttä, eikä sen pitäisi enää määritellä olemistani.

Kurssilla käsiteltiin mielestäni kiitettävän monipuolisesti erilaisia aiheita, joita kaikkia ei ole itse edes tullut ajatelleeksi. Porautuminen sosiaalisen ahdistuksen eri puoliin on auttanut ainakin miuta. Miun pääongelma on toisten ihmisten ajatusten lukeminen ja ajatus siitä, että kaikki suhtautuvat miuhun kriittisesti/negatiivisesti. Nyt osaan keskittyä sosiaalisissa tilanteissa oikeisiin asioihin, kun harjoittelen pikku hiljaa oman tilan ottamista erilaisissa porukoissa.

Kurssi tarjosi kaikenlaisia ahaa-elämyksiä matkan varrella. Yksi merkittävimmistä oli se, että olin luullut, ettei ihmiset pidä miusta tai hyö suhtautuvat miuhun negatiivisesti, mutta esim. lukiossa miutakin pyydettiin muutaman kerran mukaan leffailtaan tai mökkireissulle. Kyllä ihmiset olivat valmiita ottamaan miut mukaan porukkaan, mutta itse olin niin sulkeutunut ja sosiaalisesti taitamaton, että jäin ulkopuoliseksi. Ihmiset ovat hyviä tyyppejä!

Vaikken ole kovin aktiivisesti hakeutunut harjoittelemaan käytännössä, niin kurssi on kyllä jo pyöräyttänyt ajatusmaailmaa roimasti parempaan suuntaan. Jotkin sosiaaliset tilanteet ovat helpottaneet jo kummasti. Parista onnistumistarinasta opin, että ensin pitää saada asiat kohdalleen korvien välistä, muuten sosiaalisiin tilanteisiin heittäytyminen saattaa tehdä vain hallaa. Pitää muistaa jatkossakin palata kurssin aiheisiin silloin tällöin, etten pääse taantumaan takaisin vanhoihin kaavoihin.

Itse jotenkin tykkään siitä, että kurssin tekijä on myös ponnistellut samojen ongelmien kanssa (vaikken tällaista sosiaalista kurimusta kenellekään soisi). Ehkä se antaa tunteen, että tekijä tietää, mistä puhuu. Kyllä se myös motivoi, kun edessä on koko ajan esimerkki, että sosiaalisen montun pohjalta pystyy kiipeämään ylös.

Aivan valtavan suuri kiitos tästä kurssista! Tämä on auttanut miuta todella paljon asioiden käsittelyssä. Tästä on suunta vain ylöspäin. :)"

Miia (nimi muutettu)
Ilmoittaudu kurssille
Jevgeni Särki

Kurssin tekijältä: Ujosta itsevarmaksi - Omaa tarinaani


Olen psykologian kandidaatti ja itsevarmuuskouluttaja Jevgeni Särki. Olen auttanut ihmisiä eroon ujoudesta ja jännittämisestä jo vuodesta 2011. Olen myös entinen epävarma ja sosiaalisesti ahdistunut ihminen.

Muistan elävästi, miltä tuntui elää sosiaalisen ahdistuneisuuden kanssa. Tavalliset ja arkiset asiat, kuten kaupassa käyminen, kavereiden kanssa oleminen ja oikeastaan ihan kaikenlaiset sosiaaliset tilanteet tuntuivat raskailta suorituksilta. Silloinkin, kun onnistuin suoriutumaan näistä tilanteista hyvin, tuntui jo pelkkä niissä oleminen kuitenkin pahalta.

Tilanteet, joista useimmat muut saivat iloa ja nautintoa, eivät sitä minulle tuottaneet. Päällimmäinen tunne oli pelko ja ahdistus. Ilo oli toivottu, mutta harvinainen vieras.

Jo tulevien sosiaalisten tilanteiden ajattelu aiheutti vahvaa stressiä. Esimerkiksi tulevat juhlat ystävän luona eivät olleet odotettu ilo vaan kauhistus. Olin varma, että tilanne epäonnistuisi tavalla tai toisella.

Pelkäsin erityisesti, että joutuisin tilanteessa ikävän huomion kohteeksi. Tiesin myös, että vaikka kaikki sujuisikin hyvin, olisi jo pelkkä tilanteessa oleminen jälleen yksi raskas ja ahdistava suoritus.

On tutkittu*, että sosiaalinen ahdistuneisuus vähentää ihmisen kykyä saada nautintoa elämänsä tapahtumista. Nyt vuosia myöhemmin, ahdistuksestani vapautuneena voin ilokseni todeta, että nykyään minun on paljon helpompaa nauttia kaikista niistä asioista, jotka ennen tuntuivat raskailta, ja ahdistavilta.

Sain oman epävarmuuteni hallintaan vuosien työllä ja harjoittelulla. Nykyään autan työkseni muita vähentämään samoja pelkojaan ja ahdistustaan. Sosiaalisista pelkojen ja ahdistuneisuuden vähentäminen on mahdollista jokaiselle (vaikka siihen ymmärrettävistä syistä tuntuisikin vaikealta uskoa)!

Mitä jos koko loppuelämä tuntuisi ahdistavalta?

Muistan, kuinka vielä epävarmuudesta kärsiessäni aina ajattelin, kuinka vielä joskus elämäni tulee olemaan paljon mukavampaa ja vapaampaa. Tulen olemaan itsevarma, viihtymään ihmisten seurassa ja nauttimaan sosiaalisista tilanteista. Ajattelin epämääräisesti, kuinka tämä kaikki tapahtuu ”jonain kauniina päivänä”.

Mutta entä jos sitä ei koskaan tapahdu? Mitä jos asiat eivät muutu paremmiksi? Pääsin itse lopulta eroon ahdistuksesta sillä, että näin asian eteen paljon vaivaa. Opiskelin ja harjoittelin ja hain apua muilta. Ilman sitä uskoisin ehkä edelleenkin, että ”jonain kauniina päivänä” kaikki muuttuu.

On tutkittu*, että haastavien sosiaalisten tilanteiden välttelyn jatkaminen ylläpitää ahdistusta ja voi jopa pahentaa sitä. Siksi on tärkeää pyrkiä kehittämään itsevarmuuttaan. Tule siis mukaan kurssille, mikäli epävarmuuden vähentäminen tuntuu ajankohtaiselta!

Jevgeni Särki
Ilmoittaudu kurssille

*

(1) Kashdan, T. B. (2007). Social anxiety spectrum and diminished positive experiences: Theoretical synthesis and meta-analysis. Clinical Psychology Review, 27(3), 348–365.

(2) Clark, D. M. (1999). Anxiety disorders: Why they persist and how to treat them. Behaviour research and therapy, 37, S5-S27.